Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štátny ústav pre kontrolu liečiv stopol vývoz troch liekov za hranice

Štátny ústav pred kontrolu liečiv Foto: ŠÚKL

Ide o lieky Azilect, Neulasta a Xeplion.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) stopol tento mesiac vývoz troch liekov za hranice Slovenska. Ide o lieky Azilect, Neulasta a Xeplion.

Azilect užívajú pacienti počas liečby Parkinsonovej choroby, Neulasta zvyšuje počet bielych krviniek po chemoterapii a Xeplionom sa lieči schizofrénia. Lieky mali byť distribuované do Českej republiky, Dánska, Nemecka, Veľkej Británie, Litvy, Maďarska a Holandska. Vývoz lieku Neulasta zastavil ŠÚKL aj v októbri, vtedy mal smerovať do Českej republiky, Maďarska, Veľkej Británie, Nemecka a Litvy.

Vývoz liekov sa v SR monitoruje od vlaňajška. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by sa ohrozila dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia (EK).

Zo Slovenska sa v roku 2013 vyviezlo viac ako milión balení liekov. ŠÚKL vydal vlani 113 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre 85.875 balení liekov. Išlo celkovo o 24 liekov, ktorých vývoz by mohol znamenať nedostupnosť pre slovenských pacientov.