Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Súčasťou endoskopických dní bude priamy prenos zákrokov v nemocnici

Fakultná nemocnica v Trnave Foto: TASR/Henrich Mišovič

Priamy prenos endoskopických výkonov vo Fakultnej nemocnici v Trnave bude súčasťou 37. slovenských a českých endoskopických dní, ktoré sa budú konať 28. a 29. mája.

Trnava 25. mája (TASR) – Priamy prenos endoskopických výkonov vo Fakultnej nemocnici v Trnave bude súčasťou 37. slovenských a českých endoskopických dní, ktoré sa budú konať 28. a 29. mája. V Trnave sa nich zíde okolo 250 lekárov a zdravotných sestier z oblasti gastroenterológie, hlavnou témou kongresu s medzinárodnou účasťou bude Kvalita endoskopie.

"Endoskopické výkony v chirurgickom pavilóne nemocnice budú prenášané auditóriu v kongresovej sále a prítomní lekári budú môcť s endoskopistom priamo diskutovať o prebiehajúcom výkone," vysvetlila prezidentka kongresu, trnavská gastroenterologička Božena Pekárková. V teoretických blokoch podujatia budú prednášať a prezentovať výsledky svojej práce a získané medicínske poznatky gastroenterológovia, chirurgovia a rádiológovia, ktorí patria medzi úzko spolupracujúce odbornosti pri endoskopii. Prítomní budú aj detskí gastroenterológovia, ktorí sa sústreďujú na špecifiká endoskopií u detí. Blok odborných prednášok budú mať na podujatí aj zdravotné sestry.

Organizátormi podujatia sú endoskopické sekcie Slovenskej i Českej gastroenterologickej spoločnosti, Trnavu si podľa slov prezidentky kongresu vybrali aj pre moderný pavilón chirurgických disciplín Fakultnej nemocnice.

Gastroenterológia je odbor vnútorného lekárstva, ktorý sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečením chorôb tráviaceho ústrojenstva. Endoskopické vyšetrenie spočíva v zavedení endoskopu - tenkej trubice do vyšetrovaných orgánov.