Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Termín pojednávania v kauze zdravotných poisťovní vytýčený nie je

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Krajský súd v Bratislave zatiaľ stále nevytýčil termín pojednávania v kauze žalôb zdravotných poisťovní na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v prípade lieku na liečbu rakoviny pľúc Vargatefu.

"Vzhľadom na počet starších vecí v senáte, podaných na súd ešte pred touto žalobou, termín pojednávania o merite predmetnej veci zatiaľ určený nebol. Možno predpokladať, že bude vytýčený termín v prvej polovici budúceho roku," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef. TASR podanie žaloby potvrdil 11. augusta minulého roku PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Podľa poisťovní liek nie je nákladovo efektívny, čo je podmienka, aby sa dostal do Kategorizačného zoznamu. "Podali sme žalobu, lebo máme za to, že nebola preukázaná nákladová efektivita lieku pri cene navrhovanej zo strany navrhovateľa. Nákladová efektivita lieku bola preukázaná pri výrazne nižšej cene," vysvetlil vtedy Cehlárik.