Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

TIS: MZ SR môže proti úplatkom bojovať skrátením čakacích lehôt

Transparency International Foto: Transparency International

Aby verejnosť začala vnímať úplatky v zdravotníctve ako neakceptovateľné, môže Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR urobiť viac ako doteraz. Myslí si to Transparency International Slovensko (TIS).

Bratislava 1. marca (TASR) - Aby verejnosť začala vnímať úplatky v zdravotníctve ako neakceptovateľné, môže Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR urobiť viac ako doteraz. Myslí si to Transparency International Slovensko (TIS).

"Napríklad vziať si na starosť osvetu a tlačiť na vyššiu efektívnosť zdravotníctva,"
vymenovala pre TASR možné varianty proti úplatkom Zuzana Dančíková z TIS. Štát by mal podľa nej na pacientov viac apelovať, aby úplatky nedávali a nahlasovali korupciu. O neakceptovateľnosti korupcie by štát mal komunikovať aj s lekármi.

Šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) za jedno z hlavných opatrení proti korupcii označil novelu zákona, ktorá upravuje zmeny v poplatkoch, upozornil aj na e-mailovú adresu ministerstva zdravotníctva, na ktorej možno korupciu hlásiť, korupcia@health.gov.sk.

"Ministerstvo môže napríklad prispieť aj k skráteniu čakacích lehôt a obmedziť motiváciu pacientov predbiehať sa," myslí si tiež Dančíková. Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie, ktoré lekárom nariaďuje schválená novela, môže podľa nej korupciu skôr zhoršiť. "Výskumy ukazujú, že ľudia často dávajú úplatky, aby si zaručili lepšiu a rýchlejšiu starostlivosť. Lekári úplatky zase berú pre ich oficiálne nízke príjmy," zdôraznila.

MZ reagovalo, že na ľudí opakovane apeluje, aby korupciu v rezorte hlásili polícii. Od sfunkčnenia e-mailovej schránky v roku 2011 prišlo 12 podnetov, z toho osem ministerstvo posunulo polícii. "Minister zdravotníctva postoj ku korupcii viackrát deklaroval, považuje ju za neprijateľnú, podnetov od ľudí však chodí málo." informovala TASR hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Tá zároveň odmietla špekulácie, že zrušenie poplatku za prednostné vyšetrenie korupciu zhorší, pretože nebol ťažiskovým príjmom lekárov. "To je kapitácia za pacienta, ako aj platba od zdravotných poisťovní za zdravotné výkony. U špecialistov sú to platby za výkony," povedala. Zákon má naopak zabrániť poplatkom za objednanie, ktoré si niektorí lekári vypýtali, aj keď nemali.

Skrátenie čakacích lehôt je podľa Šoltésovej v rukách lekárov. Tí si majú čas zorganizovať tak, aby pacienti nemuseli dlho čakať. "Nie je nič nové na tom, že aj v súčasnosti sú všeobecní lekári aj špecialisti, ktorí objednávajú pacientov bez poplatkov. Vedia si to zariadiť tak, aby pacienti nemuseli dlho čakať a nestálo ich to peniaze," dodala.

Ak novelu zákona podpíše prezident SR Andrej Kiska, do platnosti by mala vstúpiť 1. apríla 2015.