Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Krajské nemocnice v Nitrianskom kraji hospodária s prebytkom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ekonomiku nemocníc v Topoľčanoch a Leviciach môže ovplyvniť aj päťpercentné navýšenie tarifných platov všetkých zamestnancov, ktoré im zaručuje kolektívna zmluva.

>Topoľčany/Levice 1. februára (TASR) – Krajským nemocniciam v Topoľčanoch a Leviciach sa v minulom roku darilo hospodáriť s prebytkom. Obe zdravotnícke zariadenia spravuje nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami, ktorej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj (NSK).

Ako uviedla riaditeľka neziskovky Marta Eckhardtová, v predbežnej uzávierke k 30. novembru 2013 vykázali nemocnice kladný hospodársky výsledok v sume 801.788 eur. Podľa jej slov sa plusové hospodárenie podarilo dosiahnuť predovšetkým v dôsledku úsporných opatrení a hlavne vďaka pokračujúcim rozsiahlym rokovaniam so zdravotnými poisťovňami. Ich výsledkom bolo, že pre obe nemocnice boli zazmluvnené ceny za ukončené hospitalizácie vo výške, ktorá je porovnateľná s ostatnými všeobecnými nemocnicami.

Aký bude konečný hospodársky výsledok nemocníc za rok 2013, ukáže až konečná účtovná uzávierka. Či sa podarí kladné čísla udržať aj v roku 2014, nie je podľa Eckhardtovej vôbec isté. „Ďalšie pôsobenie oboch nemocníc sa nesie naďalej v podmienkach možného vzniku finančného deficitu, čo vyplýva z viacerých skutočností. Ide napríklad o zúčtovanie rezervy na nevyčerpanú dovolenku v roku 2013. Tá v našich zariadeniach z dôvodu nepretržitej prevádzky predstavuje značný objem finančných prostriedkov,“ povedala.

Ako pripomenula, problémy v hospodárení nemocníc môže spôsobiť aj lekármi požadované ďalšie navýšenie platov. „Od začiatku roku 2014 to je zvýšenie miezd atestovaných lekárov na 2,1-násobok priemernej mzdy a platov neatestovaných lekárov na 1,25-násobok. K 1. januáru 2015 by malo dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu platov atestovaných lekárov na 2,3-násobok priemernej mzdy. Tieto mzdové nároky nie sú v nemocniciach podobne ako v celom rezorte zdravotníctva doteraz plne zabezpečené dostatočným finančným krytím,“ konštatovala Eckhardtová.

Ekonomiku nemocníc v Topoľčanoch a Leviciach môže ovplyvniť aj päťpercentné navýšenie tarifných platov všetkých zamestnancov, ktoré im zaručuje kolektívna zmluva. K ďalším rizikovým faktorom patria podľa riaditeľky aj penalizácia oneskorených úhrad od dodávateľských firiem či zníženie platieb štátu za ekonomicky neaktívne obyvateľstvo v roku 2014. Ďalšie zdroje z rozpočtu nemocníc odčerpá i pripravovaná rekonštrukcia centrálnych operačných sál a centrálnej sterilizácie v Topoľčanoch. „Tá minimálne na obdobie 6 mesiacov obmedzí operatívu a spôsobí zníženie objemu finančných zdrojov za poskytovanú zdravotnú starostlivosť,“ dodala Eckhardtová.