Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Tridsaťštyriročný muž žije bez srdca, pomohla mu unikátna operácia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Profesionálny český hasič má namiesto srdca dve čerpadlá.

Praha 9. júna (TASR) - Bez srdca žije od 3. apríla, kedy ho operovali v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), 37-ročný Čech Jakub H. z Neratovíc. Namiesto srdca, ktoré napadol agresívny nádor, dostal dve čerpadlá a ako prvý človek na svete prežil. Pred českými lekármi to skúsili Američania, ale ich pacient po týždni zomrel. O výnimočnej operácii informoval dnes na titulnej stránke denník Mladá fronta Dnes (MfDnes).

Profesionálny hasič sa na resuscitačnom oddelení IKEM učí znova chodiť, pretože mu počas 2,5-mesačného pobytu na lôžku zoslabli nohy. Cez plece nosí kabelu s batériami, ktoré mu napájajú dve mechanické čerpadlá nahradzujúce srdce v tele. Keďže nemá srdce, nemá ani pulz.

Náročnú operáciu uskutočnil tím pod vedením profesora Jana Pirka, trvala osem a štvrť hodiny. Pacient podľa profesora nemal na výber, pochopil, že to je jediná šanca ako prežiť.

V IKEM majú skúsenosti s mechanickými srdcovými náhradami už deväť rokov a sú školiacim strediskom v tomto odbore pre celú Európu a Áziu. Doteraz však čerpadlo nahrádzalo vždy iba ľavú srdcovú komoru a srdce zostávalo v tele, dodala MfDnes.