Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kirill vyzval na ukončenie násilia na Ukrajine

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill Foto: TASR/AP

Patriarcha Kirill vyjadril nádej, že na Ukrajine prebehnú legitímnym spôsobom prezidentské voľby a prijme sa nová ústava, ktorá bude brať do úvahy záujmy všetkých jej obyvateľov.

Moskva 19. apríla (TASR) - Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill vyzval dnes v súvislosti s krízou na Ukrajine na ukončenie násilia.

"Naša dnešná osobitná modlitba je venovaná národom Ruska a Ukrajiny - nech sa v mysliach a srdciach našich bratov a sestier šíri mier," citovala hlavu najväčšej pravoslávnej cirkvi agentúra DPA.

"Ukrajina je síce zahraničie, ale duchovne a historicky ním nikdy nebola," povedal ďalej Kirill. Zdôraznil, že napriek momentálnym problémom zostáva Ukrajina súčasťou pravoslávneho kresťanstva.

Patriarcha Kirill vyjadril nádej, že na Ukrajine prebehnú legitímnym spôsobom prezidentské voľby a prijme sa nová ústava, ktorá bude brať do úvahy záujmy všetkých jej obyvateľov. Rusko má podľa neho záujem na obnovení "stratených kontaktov" a spolupráce s Kyjevom.

Moskovský patriarchát sa obáva, že v mocenskom boji medzi proeurópskym západom a proruským východom Ukrajiny stratí v tejto krajine vplyv, napísala DPA. Ukrajinu, ktorá bola kedysi súčasťou Kyjevskej Rusi, považuje ruská pravoslávna cirkev za kolísku christianizácie slovanských národov.