Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poslanci zisťovali, ako zvládajú stres

Snímka z druhej schôdze Národnej rady SR 26. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Odborníci im zisťovali mieru prežívaného stresu či index únavy a mieru stresovej odolnosti.

Bratislava 16. júna (TASR) - Poslanci dnes zisťovali, ako zvládajú stres. Mohli si tiež nechať vyšetriť činnosť srdca pomocou bezdrôtového vreckového EKG monitora. Odborníci im zisťovali mieru prežívaného stresu či index únavy a mieru stresovej odolnosti. Psychologička Pavla Nôtová, ktorá spolupracuje s Úniou pre zdravšie srdce, učila záujemcov, ako sa zbaviť stresu v priebehu pár minút pomocou krátkej minirelaxácie. To všetko mohli absolvovať dnes poslanci v priestoroch parlamentného zdravotníckeho výboru v rámci akcie "Nestresujte svoje srdce".

"Ide o preventívnu akciu v rámci Prevent dialógu, ktorý slúži na to, aby poslanci a zamestnanci Národnej rady sa dali preventívne vyšetriť. Lebo prevencia rovná sa život," povedal pre TASR exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD), ktorý zdôrazňuje význam prevencie. Podľa neho je lepšie absolvovať preventívne prehliadky ako potom liečiť chorobu. Hoci je Raši zástanca prevencie, dnešné preventívne vyšetrenie nestihol pre pracovné povinnosti. "Ale inak na preventívne vyšetrenia chodím," dodal.

Predseda výboru Štefan Zelník (SNS) vyšetrenie stihol. "Výsledky som mal primerané veku," poznamenal. Akcia je podľa neho prospešná a nemusela by sa robiť len v parlamente. Osveta je totiž, ako tvrdí, dôležitá všade. "Je dobré, že sa takéto aktivity robia, mohli by pokračovať aj mimo parlamentu. Edukácia je dôležitá," povedal.

Poslanci a zamestnanci parlamentu mali o akciu podľa Nôtovej záujem. Psychologička hovorila s nimi o tom, aké taktiky na zvládanie stresu preferujú. "Či sú primerané, či ešte nezvyšujú hladinu stresu," doplnila s tým, že stres treba vedieť primerane zvládať. "Mám celkom pozitívny dojem. Väčšina z tých, čo tu pracujú dlhšie, si už našli nejaké techniky zvládania stresu. A tí novší to na seba nechávajú nejako pôsobiť," zhodnotila Nôtová.