Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNICEF: V Južnom Sudáne je opäť cholera, zomrelo už 11 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Juhosudánske ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevyhlásilo epidémiu, pretože nie sú ešte hotové laboratórne skúšky, ktoré by mali infekčné hnačkové ochorenie potvrdiť.

Džuba 19. júla (TASR) - Už 11 ľudí zomrelo v Južnom Sudáne pravdepodobne na choleru, varoval dnes Detský fond OSN (UNICEF). Ďalších 72 prípadov je podozrivých - 36 z nich sa vyskytlo v hlavnom meste Džuba, zvyšné v okresoch Bor a Terekeka.

Juhosudánske ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevyhlásilo epidémiu, pretože nie sú ešte hotové laboratórne skúšky, ktoré by mali infekčné hnačkové ochorenie potvrdiť. Už v nedeľu, keď do fakultnej nemocnice v Džube dorazili prvé prípady, však uplatnilo opatrenia pre boj s cholerou, oznámila agentúra AP.

Jeden z podozrivých prípadov priviezli zo základne OSN v Džube, čo vyvolalo obavy z rozšírenia cholery medzi 4 000 ľuďmi, ktorých tam prichýlili tento mesiac pred bojmi opozičných ozbrojených frakcií. Uviedla to hovorkyňa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Ashley McLaughlinová, ktorá tábor spravuje.

Podľa hovorkyne musia humanitárne organizácie zastaviť predpokladanú epidémiu "teraz, kým sa rozšíri", vzhľadom na vysoký počet utečencov v Džube počas súčasného obdobia dažďov, dodala.

Vlani zomrelo na choleru v Južnom Sudáne 47 ľudí a v roku 2014 167.

Cholera je infekčné črevné ochorenie, ktoré sa zvyčajne šíri kontaminovanou vodou a jedlom a môže spôsobiť vážne hnačky, ktoré v extrémnych prípadov vedú k dehydratácii a zlyhaniu obličiek počas niekoľkých hodín.