Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očné pracoviská UN L.Pasteura sa zapoja do Svetového týždňa glaukómu

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa odborníkov merania vnútroočného tlaku majú veľký význam. Včasné odhalenie ochorenia a jeho vhodná liečba totiž pomáha predísť trvalej strate zraku.


Košice 9. marca (TASR) - Do podujatí organizovaných v rámci Svetového týždňa glaukómu, ktorý bude prebiehať v dňoch 10. - 16. marca, sa aktívne zapoja aj očné pracoviská Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, ktoré budú vo vyhradených termínoch bezplatne merať vnútroočný tlak.

Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová informovala, že táto celosvetová aktivita je zameraná na boj proti zelenému zákalu, ktorý patrí medzi vážne ochorenia a bezprostredne ohrozujúce ľudský zrak.

Podľa odborníkov merania vnútroočného tlaku majú veľký význam. Včasné odhalenie ochorenia a jeho vhodná liečba totiž pomáha predísť trvalej strate zraku. Glaukóm predstavuje druhú najčastejšiu príčinu slepoty na svete. Podľa odhadov môže v dôsledku tohto ochorenia na celom svete prísť o zrak do konca roka 2020 až 11 miliónov ľudí.

Šustová spresnila, že 12. marca záujemcom zmerajú vnútroočný tlak zamestnanci Očného oddelenia v IV. pavilóne na Rastislavovej ulici 43 medzi 8. a 15. hodinou. Rovnako sa bude v tento deň merať očný tlak do 14. hodiny aj v glaukómovej ambulancii v priestoroch Združenej tkanivovej banky, a to v 1. pavilóne. V nasledujúci deň (13. 3.) budú od 10. do 14. hodiny odborníci vyšetrovať zrak na pracovisku Očnej kliniky na Triede SNP 1.

Šustová dodala, že podľa zistení odborníkov ochorenie často prebieha nepoznane, bez varovných príznakov pre pacienta. Nakoľko zmeny v dôsledku glaukómu sú nezvratné, kladie sa veľký dôraz na prevenciu. Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny ľudí, najväčší výskyt je však po 40. roku života a riziko vzniku ochorenia sa vekom zvyšuje.