Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Americký lekár, nakazený v Sierra Leone ebolou, sa vracia do vlasti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Martin Salia bude tretím pacientom s ebolou, ktorý sa bude liečiť na izolačke nebraskej nemocnice a 10. pacientom v USA.

Freetown 15. novembra (TASR) - Lietadlo s afroamerickým lekárom, ktorý sa nakazil pri práci v Sierre Leone ebolou, dorazí o pár hodín do amerického štátu Nebraska, kde podstúpi liečbu. Oznámila to dnes tlačová agentúra AP.

Nemocnica v Omahe v komuniké uviedla, že doktora Martina Saliu preváža osobitne vybavené lietadlo, ktorého prílet očakávajú dnes popoludní miestneho času. Lekár je podľa vyjadrenia nemocnice, ktorú cituje agentúra Reuters, veľmi vážne chorý.

Nemocnica pacienta nemenovala, jeho meno potvrdil agentúre AP hlavný lekár Sierry Leone, dr. Brima Kargbo.

Prvé dva testy na ebolu boli u amerického lekára negatívne, myslel si, že má maláriu alebo týfus, až tretí potvrdil ebolu. Jeho manželka Isatu Saliová povedala, že s ním hovorila telefonicky v piatok ráno, mal slabý hlas, ale povedal jej, že ju ľúbi. Spoločne sa ešte pomodlili. Manželia majú dve deti vo veku 12 a 20 rokov, lekár podľa ženy často cestuje medzi USA a rodnou Sierra Leone, pretože je presvedčený, že ho jeho národ v Afrike potrebuje.

Salia bude tretím pacientom s ebolou, ktorý sa bude liečiť na izolačke nebraskej nemocnice a 10. pacientom v USA. Tento posledný pacient, doktor Craig Spencer, bol v utorok po vyliečení prepustený z nemocnice v New Yorku.

x x x

Kinshasa - Konžská demokratická republika dnes oznámila ukončenie terajšej epidémie eboly v krajine, ktorá nesúvisí s epidémiou v západnej Afrike. Podľa ministerstva zdravotníctva na ebolu v krajine zomrelo od augusta najmenej 49 ľudí, vrátane ôsmich zdravotníkov.

Krvácavú horúčku ebolu objavili v Kongu v roku 1976 a odvtedy sa tam epidémie sporadicky opakujú.