Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Americká armáda letecky dopravila mestu Kobané prvú vojenskú pomoc

Dym stúpa po mínometnej paľbe ozbrojencov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na prevažne kurdské mesto Kobané na severe Sýrie 19. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Krok má podľa americkej armády prispieť k obrane Kobané, ktoré od septembra čelí útokom islamistov.

Bejrút 20. októbra (TASR) - Americká armáda v noci nadnes po prvý raz dopravila muníciu a zbrane do sýrskeho mesta Kobané pre tamojšie kurdské sily bojujúce proti militantom z Islamského štátu (IS).

Oznámila to agentúra Reuters, citujúc hovorcu kurdských síl, ktorý informáciu potvrdil na Twitteri.

Centrálne velenie americkej armády už skôr potvrdilo, že jej prepravné vojenské lietadlá typu C-130 Hercules zhodili neďaleko daného mesta ležiaceho pri tureckých hraniciach okrem zbraní a munície aj zdravotnícke potreby. Zásoby tomuto obliehanému mestu poskytli kurdské úrady v susednom Iraku.

Krok má podľa americkej armády prispieť k obrane Kobané, ktoré od septembra čelí útokom islamistov. Ankara však vystupuje proti dodávaniu zbraní pre Kurdov v Sýrii, pretože ich považuje za spojencov kurdskej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí na území Turecka.



Americké jednotky v nedeľu v noci pokračovali vo vzdušných útokoch proti pozíciám IS na viacerých miestach Sýrie, vrátane 11 zásahov neďaleko mesta Kobané i v ňom samotnom, čím sa celkový počet útokov vyšplhal na 135. Úsilie kurdských obrancov a síl USA spomalilo postup extrémistov, píše agentúra DPA.

Kurdi dúfajú, že od Američanov dostanú ďalšiu pomoc

Ozbrojená skupina Kurdov, ktorá pred džihádistami z organizácie Islamský štát (IS)už niekoľko týždňov bráni prevažne Kurdmi obývané sýrske mesto Kobané, dúfa, že sa zo strany Spojených štátov dočká ďalšej podpory. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Bude to mať pozitívny vplyv na priebeh vojenských operácií a, samozrejme, dúfame v ďalšiu podporu," povedal pre agentúru Reuters hovorca kurdských síl.

Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ozbrojené krídlo Strany demokratickej jednoty (PYD), bránia Kobané takmer päť týždňov pred bojovníkmi IS. V nedeľu sa Kurdom podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne podarilo opäť prebojovať do východnej časti mesta.