Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Úspech v arbitráži nedokazuje, že je vyvlastnenie správne, tvrdí IHP

Jana Martinková Foto: Peter Frolo

Inštitútu zdravotnej politiky (IHP) sa takto vyjadril k víťazstvu Slovenska v arbitráži v spore s holandskou poisťovňou Achmea.

Bratislava 27. mája (TASR) - Rozhodnutie arbitrážneho tribunálu rozhodne nie je dôkazom toho, že zámer a kroky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v súvislosti s vytvorením unitárneho systému verejného zdravotníctva sú správne a plne v súlade nielen s našou, ale aj európskou legislatívou. Vyplýva zo stanoviska Inštitútu zdravotnej politiky (IHP) k víťazstvu Slovenska v arbitráži v spore s holandskou poisťovňou Achmea, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, pre plány vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu a možné vyvlastnenie.

Poradkyňa IHP pre zdravotnú legislatívu, advokátka Jana Martinková považuje takýto výklad za zavádzajúci, pretože arbitrážny súd mohol posudzovať len súlad s bilaterálnou dohodou o ochrane investícií (BIT). „Podľa mňa však ani k tomu nedošlo, keďže doposiaľ nenastal ani zásah do investície Achmey zo strany štátu. Transformačný zákon ešte formálne neexistuje a nedošlo ani k vyvlastneniu a následnému odškodneniu“, povedal Martinková pre TASR.

Podľa advokátky bolo iniciovanie žaloby zo strany Achmey predčasné, hoci sa spoliehala na reálnu uskutočniteľnosť ministerstvom prezentovaného časového harmonogramu zavedenia jednej zdravotnej poisťovne. „Arbitrážne súdy nemajú právomoc štátu niečo zakazovať, môžu maximálne niečo odporučiť, ale robia to vo všeobecnosti veľmi zriedka, „zopakovala Martinková svoje vyjadrenie z februára 2013 a dodala, že „v tomto prípade len tribunál konštatoval to, čo musel, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia sú plne v rukách štátu a tak nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu.

BIT dohoda pripúšťa vyvlastnenie, ale stanovuje mu podmienky. IHP tvrdí, že ich splnenie ešte nebolo možné posúdiť. „To sa zmení, ak sa vláda rozhodne doviesť svoj plán unitarizácie do konca. Predpokladám, že potom nás bude čakať arbitráž znova a jej výsledok bude závislý jednak od kvality transformačného zákona, následného procesu vyvlastnenia a výšky odškodnenia,“ dodala Martinková.  

Projekt unitárneho systému verejného zdravotného poistenia je v súčasnosti zastavený pre chýbajúce peniaze. Premiér Robert Fico v reakcii na verdikt tribunálu priznal, že reálne zdroje na vyplatenie akcionárov súkromných poisťovní nie sú. Naďalej ich však chce získať predajom štátnych aktív.