Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na trhu sú nebezpečné kozmetické výrobky

prípravok na bielenie pokožky Pure Whitening, značky EIL Menovate Foto: TASR/ÚVZ SR

Do výstražného systému RAPEX ich nahlásili kontrolné orgány Rumunska, Nemecka a Rakúska.

Bratislava 30. júla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt viacerých nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Do výstražného systému RAPEX ich nahlásili kontrolné orgány Rumunska, Nemecka a Rakúska. Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj na slovenskom trhu.

Nebezpečným môže byť krém s názvom Simetria Vitamin K & Arnica Cream, značky Simetria – dr. Angel Enchev z krajiny pôvodu USA. Krém je balený v priesvitnom obale s obsahom 30 gramov so strieborným vrchnákom. Vo výrobku sa nachádza vitamín K, ktorého použitie je v kozmetických výrobkoch zakázané.

ÚVZ varuje aj pred farbami na tetovanie Bulls Blood, Moss, a Black Cherry, značky Intenze, z krajiny pôvodu USA. Balené sú v plastových fľaškách s objemom 29,6 mililitra. Vo farbe Bulls Blood bola zistená prítomnosť niklu, vo všetkých troch výrobkoch prítomnosť nepovolených farieb. Nie sú tak v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up.

ÚVZ varuje aj pred farbami na tetovanie Bulls Blood, Moss, a Black Cherry
Foto: TASR/ÚVZ SR


Do systému RAPEX bol nahlásený aj prípravok na bielenie pokožky Pure Whitening, značky EIL Menovate, výrobcu Beauty Treat Laboratories. Výrobok je balený v bielej platovej fľaške s objemom 350 mililitrov. Obsahuje hydrochinón, ktorého použitie je zakázané v kozmetických výrobkoch.

"Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie," informoval hlavný hygienik SR.

Nebezpečné prípravky na tetovanie

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal informáciu o výskyte nebezpečných výrobkov na tetovanie, ktoré sú predávané prostredníctvom internetových stránok amazon.com a ebay.com.

Z dôvodu bakteriálnej kontaminácie stiahla americká spoločnosť White & Blue Lion sídliaca v štáte Kalifornia viaceré farby, ihly a súpravy na tetovanie. Oznámil to Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA.

Farby sú balené v 5-mililitrových fľaškách a označené obrázkom čínskeho draka vo viacerých farbách. Ihly na tetovanie sú balené po piatich kusoch a označené nápismi "CE0197 Premade tattoo nedele" a "sterilized by E.O.Gas".

ÚVZ informoval, že doposiaľ bol v súvislosti s týmito výrobkami nahlásený jeden prípad poškodenia zdravia. Varuje, že ich použitie môže spôsobiť bakteriálne infekcie, môže viesť k sepsám a potenciálne život ohrozujúcim komplikovaným infekciám.