Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: Pri bežných ochoreniach netreba zavrieť školu na viac ako 5 dní

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Ochorenia sú podľa neho prenášané vzdušnou cestou, a preto je vhodné uzatvoriť nielen triedy, ale aj spoločné priestory ako jedálne či chodbu.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Pri bežných akútnych respiračných ochoreniach netreba zatvárať školu či triedu na viac ako päť pracovných dní. Upozornila na to vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Adriana Mečochová.

"Škola či predškolské zariadenie sa uzavrie na vopred stanovený počet dní, počet chorých sa zisťuje ešte počas prevádzky. Zisťuje sa príčina absencií, ak dominujú bežné akútne respiračné ochorenia, ktorých liečba v domácom prostredí trvá zväčša sedem dní, nie je dôvod zatvárať triedu či školu na dlhšie obdobie, než je päť pracovných dní," spresnila.

V závislosti od celkovej epidemiologickej situácie v školách možno zatvoriť len jednotlivé triedy, len prvý stupeň alebo len druhý stupeň základnej školy. "Vo väčšine prípadov sa uzatvárajú celé školské či predškolské zariadenia, nielen jednotlivé triedy," doplnil regionálny hygienik poverený výkonom funkcie na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave Jozef Varga.

Ochorenia sú podľa neho prenášané vzdušnou cestou, a preto je vhodné uzatvoriť nielen triedy, ale aj spoločné priestory ako jedálne či chodbu.