Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Úrad verejného zdravotníctva bude kontrolovať vzorky vody

Svetový deň vody Foto: TASR/AP

V rámci Svetového dňa vody, ktorý bude v sobotu 22. marca bude ÚVZ poskytovať aj odborné poradenstvo.

Bratislava 17. marca (TASR) - Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa vody bude Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR poskytovať verejnosti orientačné laboratórne vyšetrenie vody a odborné poradenstvo. TASR o tom informoval Hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Svetový deň vody si pripomenieme v sobotu 22. marca. Vzorky z individuálnych zdrojov vody - studní môže verejnosť priniesť dva dni predtým, vo štvrtok 20. marca od 9. do 11.30 h do sídla ÚVZ na Trnavskej ceste v Bratislave.

Skalická vysvetlila, že službu poskytnú ľuďom bezplatne. Vyšetrenie vzoriek z individuálnych vodných zdrojov - studní bude zamerané na dva základné ukazovatele kvality pitnej vody - dusičnany a dusitany. Výsledky úrad postupne zverejní na svojej internetovskej stránke.

Čo sa týka poradenstva, ľudia môžu v sídle ÚVZ získať informácie o pitnej vode, jej význame pre človeka, zdravotnej bezpečnosti verejných vodovodov a individuálnych studní. Odborníci tiež poradia, ako chrániť vlastný vodný zdroj.

ÚVZ zároveň odporučil všetkým regionálnym úradom aj tento rok uskutočniť aktivity na propagáciu Svetového dňa vody, doplnil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.