Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dámy, pozor, tieto nebezpečné výrobky možno máte na nočnom stolíku

Ilustračná snímka. Foto: Bernard Cassière

Prvým z nebezpečných výrobkov je mlieko na zosvetlenie pokožky a druhým je nočný krém.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a v Litve. TASR o tom informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Prvým z nebezpečných výrobkov je mlieko na zosvetlenie pokožky Lait Eclaircissant (Lichtening Milk) značky Pr. Francoise Bedon Paris, výrobcu Dermacos. Výrobok podľa Mikasa obsahuje hydrochinón. "Je to látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie," uviedol.

Druhým výrobkom, na ktorý upozorňuje ÚVZ SR, je nočný krém Unstress, Harmonizing Night Cream značky Christina, izraelského výrobcu Bio Kor Metics. V tomto nezmývateľnom výrobku bola podľa Mikasa zistená prítomnosť zmesi konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone (0,0004 %) a Methylisothiazolinone (0,0001 %). "Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb," doplnil Mikas.

Podľa ÚVZ SR je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.