Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ kontroloval výživové doplnky, niektoré zavádzali spotrebiteľa

Ilustračné foto Foto: TASR

Kontroly sa uskutočnili v skladoch výživových doplnkov, prípadne v lekárňach, u výrobcov, v distribučných sieťach či internetových predajniach.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Niektoré výživové doplnky protizákonne deklarujú, že majú liečivé, protizápalové či dokonca protirakovinové účinky. Vyplýva to z kontroly výživových doplnkov a čajov, ktorú v čase od 9. do 25. septembra uskutočnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Celkovo bolo v tomto období vykonaných 240 kontrol, počas ktorých hygienici skontrolovali 1626 výživových doplnkov umiestňovaných na trh prostredníctvom klasickej distribučnej siete, ale aj cestou internetového predaja.

"Boli začaté správne konania vo veci uloženia pokuty v celkovej výške 1900 eur," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Spomedzi skontrolovaných výživových doplnkov boli v prípade 179 (11 percent) výživových doplnkov zistené nedostatky. Konkrétne v 85 prípadoch (5,22 percenta) išlo o nevyhovujúce označenie, prezentáciu alebo reklamu výživových doplnkov, t.j. prisudzovanie výživovým doplnkom schopnosti prevencie, liečby ľudských chorôb alebo odvolávania sa na také schopnosti. V 94 prípadoch (5,78 percenta) hygienici zistili umiestňovanie výživových doplnkov na trh bez vydaného rozhodnutia ÚVZ SR.

Ako príklady zisteného zakázaného označovania výživových doplnkov ÚVZ uvádza: "má protizápalové pôsobenie", "zmierňuje bolesti svalov a kĺbov", "pomáha pri akútnej i chronickej zápche", "liečba ochorenia čriev", "protirakovinový účinok (chráni napr. pred rakovinou prsníka)", "chráni pred infarktom a zlyhaním srdca" či "chráni pred vznikom obličkových kameňov".

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v niektorých prípadoch pozastavili predaj výživových doplnkov s nevyhovujúcim označením, kým ho nezosúladia s platnou legislatívou. Rovnako pozastavili aj predaj výživových doplnkov bez právoplatného rozhodnutia ÚVZ SR do predloženia rozhodnutia. "V niektorých prípadoch bolo začaté správne konanie vo veci uloženia opatrenia," doplnil hlavný hygienik.

Na základe výsledkov kontrol prijali niektorí prevádzkovatelia dobrovoľné opatrenia ako napr. zastavenie propagácie výživových doplnkov na internetovej stránke prevádzkovateľa do času zosúladenia označenia výživových doplnkov s platnou legislatívou.

Kontroly sa uskutočnili v skladoch výživových doplnkov, prípadne v lekárňach, u výrobcov, v distribučných sieťach či internetových predajniach. Podľa ÚVZ je u internetového predaja na základe skúseností z úradnej kontroly vyššia pravdepodobnosť výskytu výživových doplnkov s nevyhovujúcim zložením alebo označením.