Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

MERS predstavuje podľa ÚVZ SR hrozbu najmä pri ceste na Blízky východ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia ku dnešnému dňu celosvetovo eviduje 253 laboratórne potvrdených prípadov infekcie vrátane 93 úmrtí.

Bratislava 23. apríla (TASR) - V Európe sa doteraz vyskytlo 12 prípadov nákazy potenciálne smrteľným koronavírusom MERS. "Zo všetkých 12 európskych ochorení išlo v deviatich prípadoch o importované ochorenia, ktoré sa vyskytli v súvislosti s pobytom na Blízkom východe, zvyšné tri prípady boli sekundárnymi prípadmi," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

MERS podľa jej slov predstavuje hrozbu predovšetkým pre osoby cestujúce do krajín Blízkeho východu, kde sa prípady ochorenia vyskytujú od marca 2012. Svetová zdravotnícka organizácia ku dnešnému dňu celosvetovo eviduje 253 laboratórne potvrdených prípadov infekcie vrátane 93 úmrtí. Posledný prípad v Európe oznámili tento týždeň v Grécku.

Slováci, ktorí cestujú do zahraničia, by v súvislosti s MERS mali zbystriť pozornosť pri ceste do krajín ako Jordánsko, Kuvajt, Omán, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Blízkovýchodný respiračný syndróm patrí do rodiny koronavírusov, zahŕňajúcich bežné prechladnutie i SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). Príznaky ochorenia sú podobné chrípke a vedú k postupnému zlyhávaniu obličiek a ťažkému zápalu pľúc.

"Nákaza sa prenáša zo zvierat na ľudí a v obmedzenej miere sa šíri aj z človeka na človeka. Prenos nákazy sa uskutočňuje vzduchom a pri úzkom kontakte s chorým," vysvetlila Skalická. Za predpokladaný zvierací zdroj nákazy sa považujú netopiere, ale môže ísť aj o iné zvieratá, napríklad o ťavy jednohrbé, doplnila.