Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bojnických kúpeľoch bude prebiehať výskum onkologických pacientov

Bojnice, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

S cieľom zvýšenia kvality ich života, primárne prostredníctvom rehabilitácie, vznikla v tejto súvislosti platforma SSS21, teda Slovak Smart Spa for 21th century.

Bojnice 9. marca (TASR)- V bojnických kúpeľoch bude v ako prvých na Slovensku prebiehať výskum onkologicky chorých pacientov, ktorí už absolvovali klinickú liečbu. S cieľom zvýšenia kvality ich života, primárne prostredníctvom rehabilitácie, vznikla v tejto súvislosti platforma SSS21, teda Slovak Smart Spa for 21th century. Jej iniciátorom je Nadácia Výskum Rakoviny (NVR) a zapoja sa do nej okrem kúpeľov i viaceré slovenské univerzity a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (SAV). Platformu dnes predstavili zástupcovia dotknutých organizácií v Kúpeľoch Bojnice.

Ročne, ako dnes informovala NVR, pribudne na Slovensku 30.000 až 40.000 onkologicky chorých ľudí, pozitívnym signálom však je, že úmrtnosť na tieto ochorenia klesá. Platforma má za cieľ obsiahnuť asi 250.000 ľudí trpiacich rakovinou, zatiaľ kúpeľných klientov.

"Nadácia Výskum rakoviny tým, že v podstate má osvedčenie na realizáciu výskumu, rozmýšľala nad možnosťou, ako ho realizovať. Naskytla sa možnosť starať sa o odliečených pacientov aj prostredníctvom podnikateľskej sféry a vedecko-výskumných inštitúcií," povedala prezidentka NVR Margita Klobušická. Podnetom na vznik iniciatívy, ako ďalej ozrejmila, boli pacienti, ktorí sa dožadovali ďalšieho pochopenia a informovanosti, ako sa majú starať sami o seba.

"Našou snahou je, aby sa vlastne vytvorili multidisciplinárne tímy, ktoré sa pozrú spolu na ten problém rakoviny. O onkologického pacienta sa stará onkologický tím, či sú to internisti, chemoterapeuti, rádiológovia, potrebuje patológa. To znamená, že aj ten samotný výskum musí robiť nie jedna špecializácia, ale odborný tím. A je veľmi dobré, že sa podarilo presvedčiť univerzity, ktoré zdanlivo nesúvisia, dať dokopy. V zahraničí to už funguje, je to teda snaha o to, aby sme sa vyrovnali tomu, čo sa robí vo svete," konkretizoval Ján Sedlák, vedecký pracovník Biomedicínskeho centra SAV a člen správnej rady NVR.

Bojnické kúpele už so starostlivosťou o chorých pacientov s niektorými typmi rakoviny skúsenosti majú. Do výskumu, ktorý už bude pripravovaný na onkologických klinikách, budú v kúpeľoch zapojení pacienti trpiaci urologickými a gynekologickými onkologickými ochoreniami, ochoreniami pohybového aparátu, vrátane tých neurologických, uviedla hlavná lekárka Kúpeľov Bojnice Mária Slezáková. V rámci projektu sa budú inštitúcie podľa nej zaoberať rehabilitáciou, psychológiou, diétoterapiou pacientov.

"Zároveň sa budú merať určité parametre na začiatku tohto projektu, v jeho priebehu a po polroku, po roku po terapii, teda budeme zisťovať, aký je celkový stav pacienta. Toto by sa malo práve u nás riešiť a celý výskum by mal trvať zhruba päť rokov," ozrejmila. Účelom výskumu je pritom podľa Slezákovej zabezpečiť návrat pacienta do bežného života.

Členmi platformy SSS21 sú Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Trnavská univerzita v Trnave, Žilinská univerzita v Žiline, Biomedicínske centrum SAV, Kúpele Bojnice a NVR.