Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Bratislave zomrel urológ Vladimír Zvara

prof. MUDr. Vladimír Zvara, DrSc. Foto: TASR

Profesor Zvara zaistil slovenskej urológii uznanie a medzinárodné renomé. Prednášal v zahraničí, bol čestným členom Európskej urologickej spoločnosti.

Bratislava 27. júla (TASR) - Vo štvrtok 26. júla zomrel v Bratislave vo veku 88 rokov prof. MUDr. Vladimír Zvara, DrSc., významná postava československej urológie. Na Slovensku uskutočnil v roku 1972 prvú transplantáciu obličky.

Vladimír Zvara v roku 1968 založil Urologickú kliniku na bratislavských Kramároch a stál na jej čele až do roku 1991. V rámci transplantačného programu, ktorý rozbehol a dlhé roky viedol, na Urologickej klinike FNsP Kramáre dodnes transplantovali vyše tisícky obličiek.

Profesor Zvara zaistil slovenskej urológii uznanie a medzinárodné renomé. Prednášal v zahraničí, bol čestným členom Európskej urologickej spoločnosti. Aktívnu medicínu nezanechal ani vtedy, keď bol povereníkom (1964–1968) a ministrom zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky (1969–1971).

Jeho základná knižná publikácia Urologické operácie (so spoluautorom Michalom Horňákom) z roku 1983 sa v roku 2010 dočkala reedície v slovenskej i českej verzii.