Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Michalovciach otvorili nové mamografické pracovisko

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vyznačuje sa vysokou a rýchlou zobrazovacou schopnosťou, vďaka nižším radiačným dávkam je zároveň šetrnejší k zdraviu pacientok.

Michalovce 24. októbra (TASR) - V michalovskej nemocnici dnes uviedli do oficiálnej prevádzky moderný digitálny mamograf fínskej značky Planmed. Vyznačuje sa vysokou a rýchlou zobrazovacou schopnosťou, vďaka nižším radiačným dávkam je zároveň šetrnejší k zdraviu pacientok.

Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá je prevádzkovateľom michalovskej nemocnice, približuje jej ďalšiu novinku. "Je ňou inovovaný proces manažmentu pacientok, ktorého výsledkom sú kratšie čakacie lehoty na diagnostiku a na prípadnú terapiu. Celkové investície do nového pracoviska a digitalizácie nemocnice sa vyšplhali na 200.000 eur."

Inštaláciou spomínaného zariadenia sa podľa jeho slov zavŕšil proces digitalizácie rádiologických oddelení v celej sieti nemocníc Sveta zdravia. "Lekári tak majú plnohodnotný vzdialený prístup k rádiodiagnostickým záznamom, ktoré sa ukladajú do centrálneho digitálneho úložiska PACS. Lekár si tak môže snímku jednoducho pozrieť na operačnej sále, môže ju konzultovať s kolegom v inej nemocnici a dokonca ju môže sprístupniť aj externému odborníkovi."

"Naším cieľom bolo zabezpečiť pre naše pacientky čo najvyšší komfort pri mamografických vyšetreniach. Zmodernizované pracovisko zvyšuje presnosť a rýchlosť diagnostiky, a tým pomáha bojovať proti rakovine prsníka," uviedol primár michalovskej rádiológie Anton Rudáš.

"Hádzanárky IUVENTY Michalovce sa pripájajú k výzve na prevenciu rakoviny prsníka formou pravidelných preventívnych gynekologických prehliadok a mamografických vyšetrení. Ženy z Michaloviec a okolia by mali dbať o svoje zdravie a nepodceniť túto zákernú chorobu," doplnila slová primára hádzanárka a jedna z patrónok onkologického centra nemocnice Terézia Szöllösiová.