Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V spaľovniach ročne skončí asi 100 ton liekov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Slováci ročne odovzdajú do lekární asi 100 ton nespotrebovaných liekov. Tie nakoniec končia v spaľovniach, za ich zber na jar a jeseň je zodpovedný Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Bratislava 17. apríla (TASR) – Slováci ročne odovzdajú do lekární asi 100 ton nespotrebovaných liekov. Tie nakoniec končia v spaľovniach, za ich zber na jar a jeseň je zodpovedný Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

"Lieky by po skončení expirácie nemali vyhadzovať do odpadu či splachovať," povedala pre TASR hovorkyňa ŠÚKL Valéria Pernišová. Liečivo v nich obsiahnuté sa môže dostať do pôdy a podzemných vôd, čím je okrem životného prostredia ohrozené aj ľudské zdravie.

Zbierať nespotrebované lieky je lekáreň povinná, káže jej to zákon. Na ich zhromažďovanie musí mať vytvorený priestor, zbierajú sa zväčša do priesvitných polyetylénových hrubých vriec. "Použité ihly, striekačky, ortuťové teplomery sa zhromažďujú zvlášť do plastových fliaš a odovzdávajú sa spolu s ostatným odpadom," informovala hovorkyňa.

Lieky je potrebné odovzdať v tube či sklenenej fľaštičke, zbavené musia byť škatuľky a príbalového letáku. Tie v tekutej forme by mali byť tiež vybrané z papierových škatuliek, masti a krémy možno odovzdať len v obaloch z umelej hmoty. Takto odbalené lieky sa musia dať do papierového alebo plastového vrecka. "To neplatí pre odpad z výživových doplnkov, kozmetických prípravkov, zdravotníckych pomôcok a homeopatických liekov," dodala Pernišová.

O zaobchádzaní s nespotrebovanými liekmi musí mať prevádzkovateľ lekárne v jej priestoroch viditeľný oznam.