Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Starej Ľubovni hospitalizovali skautov, v Giraltovciach majú svrab

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove na svojej internetovej stránke.

Stará Ľubovňa/Giraltovce 15. júla (TASR) – Štyria skauti z Poľska vo veku 13 a 14 rokov, ktorí sa zdržiavajú na Slovensku od začiatku júla, boli hospitalizovaní v nemocnici v Starej Ľubovni. V pondelok (10.7.) bol do nemocnice prijatý 13-ročný chlapec s bolesťami brucha a zvracaním, nasledujúci deň ďalší traja vo veku 13-14 rokov. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove na svojej internetovej stránke.

Skupina 20 skautov sa pohybuje v okrese Stará Ľubovňa, najskôr stanovali v lese na okraji obce Hajtovka, v nedeľu (9.7.) sa ubytovali v kláštore redemptoristov v Starej Ľubovni. "Stravujú sa z vlastných zdrojov, na pitie použili vodu z lesného prameňa. V nedeľu niektorí z nich v meste konzumovali kebab," uvádza RÚVZ. Pacientom odobrali výter, vykonané boli i protiepidemické opatrenia. V šetrení sa pokračuje.

V Domove sociálnych služieb (DSS) v Giraltovciach sa objavil svrab. "Prvé ochorenie bolo zaznamenané 3. júla. Všetci chorí boli na rekreačnom pobyte na Zemplínskej Šírave v dňoch 24.6. - 1.7. Na pobyte sa zúčastnilo 14 klientov a štyria zamestnanci," informuje RÚVZ. Celkovo ochorelo päť klientov a jeden zamestnanec. V DSS je 122 klientov a 88 zamestnancov. V ohnisku nákazy boli nariadené protiepidemické opatrenia.