Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V USA vládne ohľadne eboly chaos, na povrch vychádzajú rôzne otázky

Zdravotná sestra Kaci Hickoxová v izolačnom stane v nemocnici v americkom Newarku. Prvá zdravotníčka umiestnená do karantény na základe nových opatrení v New Jersey. Foto: TASR/AP

Prvá zdravotníčka umiestnená do karantény na základe nových opatrení v New Jersey, zdravotná sestra Kaci Hickoxová z Texasu, napadne postup úradov na federálnom súde, oznámil v nedeľu jej právnik.

Washington 28. októbra (TASR) - Pre Američanov, ktorí nechápu, prečo prezident Barack Obama zatiaľ neprinútil všetky americké štáty dodržiavať jednotné celoštátne pravidlo pre izoláciu potenciálnych pacientov s ebolou, má Biely dom stručnú odpoveď: Povedzte to Otcom zakladateľom Spojených štátov. Chaos v tom, čo je naozaj potrebné pre celoplošné zastavenie šírenia vírusu eboly, vytvárajú totiž zmätky v politike jednotlivých federálnych štátov, píše agentúra AP.

Zatiaľ čo predstavitelia verejného zdravotníctva odsudzujú karantény ako drakonické a vedecky nepodložené, znepokojení občania v štátoch, ktoré nevyhlásili karanténu pre cestujúcich z oblastí s ebolou, sa spytujú, či sú nie sú vystavení väčšiemu riziku, pretože ich guvernéri a Obama sa rozhodli pre nižšiu úroveň opatrnosti.

Ústava oprávňuje federálnu vládu izolovať chorých ľudí prichádzajúcich do USA alebo cestujúcich medzi americkými štátmi. Avšak samotné štáty nesú väčšinu zodpovednosti za reguláciu verejného zdravia vrátane rozhodnutia o povinných karanténach v rámci svojich hraníc.

Guvernéri amerických štátov New York a New Jersey v nedeľu napriek tlaku Bieleho domu potvrdili povinnú karanténu pre ľudí vracajúcich sa z krajín postihnutých ebolou. V treťom americkom štáte, Illinois, vyhlásili domácu karanténu pre všetkých prichádzajúcich ľudí, u ktorých je vysoké riziko, že sa nakazili ebolou v Sierre Leone, Libérii alebo Guinei.

Zdravotníčka umiestnená do karantény napadne postup úradov

Prvá zdravotníčka umiestnená do karantény na základe nových opatrení v New Jersey, zdravotná sestra Kaci Hickoxová z Texasu, napadne postup úradov na federálnom súde, oznámil v nedeľu jej právnik.

Argumentuje tým, že ide o porušenie jej ústavných práv. Nemá totiž príznaky eboly a nemala pozitívne testy na nebezpečný vírus. Hickoxová, ktorá sa vrátila zo Sierry Leone, už predtým verejne kritizovala niekoľkohodinové vypočúvanie na newarskom letisku a svoj prevoz do izolácie v nemocnici v New Jersey na 21 dní.

Americká armáda dala po návrate z ebolou postihnutého regiónu západnej Afriky do 21-dňovej karantény skupinu vojakov vedenú dvojhviezdičkovým generálom. Pentagón v pondelok informoval, že 12 vojakov preventívne izolovali na ich domovskej základni v talianskej Vicenze. Ani u jedného z nich sa v súčasnosti neprejavujú symptómy eboly.

Zdravotní odborníci poukazujú na to, že ebola sa šíri priamym kontaktom s telesnými tekutinami nakazenej osoby a neprenášajú ju ľudia, u ktorých sa nevyskytujú príznaky ochorenia.