Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V žilinskej nemocnici použili lekári prvýkrát kapsulovú endoskopiu

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Táto metóda lekárom umožnila zistiť zdroj krvácania do tráviaceho traktu, konkrétne do tenkého čreva.

Žilina 20. januára (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline použili lekári prvýkrát pri diagnostike krvácania tenkého čreva novú metódu - kapsulovú endoskopiu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

"Táto metóda nám umožnila zistiť zdroj krvácania do tráviaceho traktu, konkrétne do tenkého čreva. Neboli sme schopní zistiť ho a určiť iným spôsobom. A tým ani určiť správnu liečbu pacientky. Vieme vyšetriť žalúdok, hrubé črevo. Tým, že tenké črevo je v strede traktu, je horšie dostupné. Sú určité vyšetrovacie metódy, ktoré to umožňujú, ale sú pomerne náročné a zaťažujúce pacienta," uviedol primár chirurgického oddelenia nemocnice Juraj Váňa.

Doplnil, že kapsulová endoskopia je šetrná voči pacientovi. "Pacient prehltne jednorazovú kapsulu vo veľkosti gumeného medvedíka, v ktorej sa nachádza kamera. Tá posiela snímky na záznamník, ktorý má pacient na sebe. Nakoniec sa celý záznam stiahne a vyhodnotí špeciálnym softvérom a lekárom," vysvetlila lekárka Andrea Váňová.

Vyšetrenie absolvovala 67-ročná pacientka, ktorej lekári nevedeli iným spôsobom určiť miesto krvácania. "Nebolelo to, akoby som prehltla malý cukrík. Som šiesty deň po operácii a cítim sa dobre. Všetkým ďakujem za pomoc," opísala svoje pocity pacientka Anna.

Na kapsulovú endoskopiu sa lekári v žilinskej fakultnej nemocnici pripravovali takmer pol roka. Túto diagnostickú metódu je možné využiť nielen u dospelých, ale aj u detí, pokiaľ sú schopné tabletku prehltnúť, dodala hovorkyňa nemocnice.