Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo Valaskej sa objavil prípad suspektnej obrny u malého chlapca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chlapca prijali na detské oddelenie nemocnice v Brezne pre tri týždne trvajúce bolesti nôh, bez ostatných príznakov svedčiacich o obrne.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) - Ochorenie na suspektnú chabú obrnu u trojročného chlapca z obce Valaská v okrese Brezno zaevidoval tento týždeň Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Chlapca prijali na detské oddelenie nemocnice v Brezne pre tri týždne trvajúce bolesti nôh, bez ostatných príznakov svedčiacich o obrne.

"V rámci epidemiologickej bdelosti a vek dieťaťa bola odobratá stolica na virologické vyšetrenie. Výsledky ešte nie sú známe,"
uviedla pre TASR hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Čo sa týka chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), celkový počet chorých na diagnostikované respiračné ochorenia síce stúpol o 7,4 percenta, výskyt chrípky sa ale ustálil. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa celkový počet chorých na rozličné typy respiračných ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja zvýšil o 3,3 percenta. Chorobnosť v tomto týždni hlásilo epidemiológom 52 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

V 50. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 6144 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1824 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 521 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 155 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú 776 prípadov, Revúca (691), Banská Bystrica (328) a Žiar nad Hronom (536 prípadov). Chrípka a jej podobné ochorenia sa najviac vyskytujú v okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Banská Štiavnica a Lučenec.