Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ako predísť tráviacim ťažkostiam na Veľkú noc? Poradí lekár

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Na urgentných príjmoch každoročne počas Veľkonočných sviatkov ošetria pacientov so zvracaním, hnačkami, žlčníkovou kolikou a opitosťou.

Košice 16. apríla (TASR) – Na urgentnom príjme v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach každoročne počas Veľkonočných sviatkov ošetria pacientov so zvracaním, hnačkami, žlčníkovou kolikou a opitosťou. Ústavný dietológ UNLP Košice Miroslav Paľko radí, že je počas tohto obdobia potrebné preferovať ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy, dať prednosť bielemu mäsu a obmedziť dochucovadlá.

"Veľkonočné dobroty si nemusíme odriekať, dôležité je poznať mieru. Navyše, nie všetky tradičné jedlá sú aj škodlivé. Napríklad vajíčka. Síce obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Proti striedmemu užitiu vajíčok počas Veľkej noci nemožno nič namietať. Vhodné je konzumovať ich so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie, pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku," priblížil pre TASR Paľko.

Telu je podľa jeho slov prospešná konzumácia zeleniny v surovom, ale aj varenom stave, pretože okrem iného napomáha tráveniu. Okrem toho treba dodržiavať pitný režim, nepreháňať to s alkoholom.

"Nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých jeho druhov môže skončiť nielen 'bolehlavom', ale aj hospitalizáciou v nemocnici. Nezdravé sú aj mnohé nealkoholické nápoje, zvlášť sladené a sýtené, s ktorých užívaním by sme to takisto nemali preháňať," tvrdí odborník.

K rizikovej skupine z pohľadu konzumácie veľkonočných jedál patria podľa Paľka ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka, pečene, tenkého a hrubého čreva a podžalúdkovej žľazy. "Títo by si počas sviatkov mali dávať pozor na svoju diétu a nekonzumovať údené mäso, klobásy a slaninu, ktoré obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok, lebo v mnohých prípadoch to môže mať za následok zhoršenie ich zdravotného stavu a hrozí, že strávia sviatky v nemocnici," vysvetlil dietológ s tým, že lekársku pomoc je potrebné vyhľadať v prípade neprestávajúceho zvracania, dlhotrvajúcich bolestí brucha, ťažkých hnačiek, dlhotrvajúcich bolestí hlavy, vysokých teplôt alebo ťažkej opitosti.

Počas veľkonočných sviatkov je podľa Paľka vhodné preferovať ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme. "Dať prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave na prírodno pred vyprážaním a grilovaním či údeninami. Dochucovadlá používať s mierou – siahnuť radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe," radí.

Rovnako odporúča jesť veľa vlákniny, kontrolovať príjem sacharidov a tukov, čo znamená dať si pozor na krémové zákusky s margarínom a uprednostniť radšej tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

"Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru. Preferujte suché víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými nápojmi alebo čistou vodou. Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor na sýtené nápoje - obsahujú veľa cukru. Myslieť počas sviatkov je dobré nielen na vyvážený jedálničiek, ale tiež pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu," dodáva Paľko.