Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Verejní činitelia dali peniaze z ľadovej výzvy rôznym organizáciám

Šéf rezortu školstva Peter Pellegrini prijal výzvu zvanú Ice Bucket Challenge. Foto: Bystricoviny.sk

Organizácii muskulárnych dystrofikov prispel napríklad minister školstva Peter Pellegrini zo súkromných zdrojov sumou 500 eur.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Verejní činitelia na Slovensku prispeli po prijatí ľadovej výzvy známou ako Ice Bucket Challenge do rôznych slovenských charitatívnych organizácií. Organizácii muskulárnych dystrofikov prispel napríklad minister školstva Peter Pellegrini a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Pellegrini daroval zo súkromných zdrojov sumu 500 eur a mimovládke zatiaľ daroval najviac. Frešo nechcel výšku príspevku konkretizovať.

Združeniu sclerosis multiplex Nádej prispeli minister vnútra Robert Kaliňák a minister obrany Martin Glváč. Kaliňák prispel sumou 1000 eur, Glváč dal 100 eur. Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Ballekovej prispel Glváč rovnakou sumou aj Lige proti rakovine.

Ice Bucket Challenge je výzva, aby si ľudia na seba vyliali studenú vodu a zaplatili na pomoc chorým desať eur. Ak to neurobia, mali by pacientom trpiacim na amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS) prispieť 100 eurami. Slovenská Organizácia muskulárnych dystrofikov (OMD v SR) potvrdila, že táto kampaň pomáha nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk za posledné štyri dni pribudlo na výzve ODM v SR viac ako 4000 eur.

Na výzve organizácie na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk pribudlo od soboty (23. 8.) už 53 darov, čo je päťkrát viac ako za celý rok doposiaľ. "Chvíľu sa síce zdalo, že mnohí Ice Bucket Challenge pochopili len ako bezduché oblievanie sa, no ostatné dni ukazujú obrat. Dary prichádzajú neustále, do stredajšieho rána ich v prospech OMD v SR pribudlo 99," povedal riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Ľudia s týmto typom ochorenia strácajú kontrolu nad pohybom svalstva a sú odkázaní na pomoc druhých a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie. Ochorenie má postupne zhoršujúci sa priebeh a je nevyliečiteľné. Touto chorobou trpí aj niekoľko ľudí na Slovensku. Prispieť Organizácii muskulárnych dystrofikov môžu darcovia celoročne na www.LudiaLudom.sk/OMD alebo poštovým preukazom typu U na hlavný účet OMD v SR či bankovým prevodom na číslo: 2624340950/1100.