Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vernostné systémy v lekárňach sa majú zakázať, presadzuje ministerstvo

Foto: TASR/Milan Kapusta

Legislatívny návrh by podľa Lidinskej mal obsahovať aj iné zmeny, po ktorých volá i lekárnická komora, napríklad v oblasti otázky odbornosti.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva plánuje zakázať poskytovanie zliav na lieky na recept v lekárňach.

Zrušenie vernostných systémov v reakcii na dnešné vyjadrenia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK), ktorá opäť hovorila o potrebe takéhoto zákazu, TASR potvrdila Martina Lidinská z komunikačného odboru ministerstva. Zmenu by mala priniesť komplexná novela zákona o liekoch, ktorú chce ministerstvo predložiť do parlamentu v septembri.

Legislatívny návrh by podľa Lidinskej mal obsahovať aj iné zmeny, po ktorých volá i lekárnická komora, napríklad v oblasti otázky odbornosti. Každá lekáreň by tak opäť mala mať svojho vlastného odborného garanta, pričom licenciu by mohol získať iba farmaceut s päťročnou praxou. V súčasnosti musí mať trojročnú prax.

Slovenská lekárnická komora dnes opätovne otvorila diskusiu o potrebe zákazu sieťových lekární a vernostných systémov, ako aj zabezpečení odbornosti v lekárňach. Potrebu zákazu vernostných systémov odôvodňujú lekárnici aj výsledkami júlového reprezentatívneho prieskumu agentúry Focus z ktorého vyplynulo, že 89 percent respondentov by chcelo rovnaké doplatky za ten istý liek vo všetkých lekárňach, čo by bolo dôsledkom zrušenia vernostných systémov. Tie sa zaviedli za minulej vlády, čo SLeK kritizovala.

Podľa predsedu predstavenstva siete lekární Dr. Max Tomáša Slechana vernostné systémy šetria systém aj ľudí. Ako uviedol pre TASR, za sedem mesiacov fungovania vernostného systému sa v rámci neho v 80 lekárňach siete vrátili ľudom a zdravotným poisťovniam vyše tri milióny eur. Dve tretiny z toho šli pacientom, tretina poisťovniam. "To je jednoznačný argument prečo v tom pokračovať," uviedol s tým, že komora neponúka vecné argumenty proti vernostným systémom. Nesúhlasí tiež s tým, že by fungovali bez kvalitných farmaceutov.