Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Videoklip Veľké deti upozorňuje na ľudí s Downovým syndrómom

Downov syndróm Foto: TASR/Martin Baumann

Videoklip je projektom SDS a Divadla Agapé. Jeho prioritným cieľom je propagovať dôstojnosť a rešpekt pre všetkých ľudí s Downovým syndrómom.

Bratislava 21. marca (TASR) - Viac ako 65 krajín sveta vrátane Slovenska od roku 2006 každoročne oslavuje 21. marec ako Svetový deň Downovho syndrómu (WDSD). 21. marec je symbolom troch chromozómov na 21. chromozómovom páre. TASR o tom informoval člen predsedníctva Spoločnosti Downovho syndrómu na Slovensku (SDS) Pavel Maťko.

"Svetový deň Downovho syndrómu sa oslavuje v jednotlivých lokálnych združeniach po celom Slovensku. Pri tejto príležitosti uvádza SDS videoklip Veľké deti. Videoklip je projektom SDS a Divadla Agapé. Jeho prioritným cieľom je propagovať dôstojnosť a rešpekt pre všetkých ľudí s Downovým syndrómom, ako aj ostatných ľudí so zdravotným postihnutím od narodenia a počas celého ich života," povedal Maťko. Za videoklipom je aj snaha o zlepšovanie kvality života ľudí s Downovým syndrómov v slovenských podmienkach a ukázať, aké dôležité je ich prijatie, sociálna a školská inklúzia.

"Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu chceme pripomenúť základné práva na plnohodnotný a dôstojný život, ich inklúziu v škôlkach, v školách, v komunitách a v spoločnosti. Chceme, aby sa široká verejnosť dozvedela o nepoznaných schopnostiach ľudí s Downovým syndrómom. Dnes dokážu žiť bežný život, prekonávať prekážky, ktoré sa v minulosti zdali byť neprekonateľné," povedal Maťko. V mene SDS vyzval občiansku spoločnosť, mimovládne organizácie a organizácie súkromného sektora, aby oslavovali Svetový deň Downovho syndrómu a aktívne tak prispeli k zvyšovaniu povedomia o ľuďoch so zdravotným postihnutím. Spomínané video je možné vidieť na internetovej stránke YouTube alebo na webovej stránke SDS.