Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet ľudí infikovaných vírusom HIV na Slovensku stále narastá

Foto: Hivpomoc.sk

Počet nových prípadov infekcie vírusom HIV na Slovensku má stále rastúcu tendenciu. Najvyššie zastúpenie prenosu má prenos sexuálnym stykom.

Bratislava 26. októbra (OTS) - Na Slovensku žije viac ako 470 občanov SR s vírusom HIV, celkový počet infikovaných vírusom HIV vrátane cudzincov je viac ako 560 ľudí (stav k 30.6.2013, zdroj ÚVZ SR). HIV pozitívni pacienti sú síce v súčasnej dobe nevyliečiteľní, ale úspešne liečiteľní. Včasnou liečbou sa ich život výrazne skvalitní a predĺži.

Najviac prípadov HIV je v Bratislavskom kraji, kde je aktuálne 209 prípadov HIV infikovaných pacientov. Najväčší kumulatívny počet HIV pozitívnych pacientov je v okrese Bratislava – Petržalka. Podľa odborných odhadov je počet ľudí žijúcich s HIV niekoľkonásobne vyšší, avšak niektorí ľudia sa boja testov, resp. žijú v domnienke, že ich sa to netýka.

HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, slov. vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti) je vírus, ktorý napadá pomocné T-lymfocyty, ktoré využíva na svoju replikáciu a následne sa v nich množí. Je zaradený do kategórie retrovírusov. Liečba spočíva v podávaní antiretrovirotík, ktoré zabránia množeniu vírusu a utlmia jeho vplyv na organizmus. Zdravotný stav človeka, ktorý je infikovaný vírusom HIV a nie je pod lekárskym dohľadom môže prejsť do štádia AIDS. Takémuto pacientovi zlyháva vlastný imunitný systém, jeho telo nezvláda zdanlivo bežné ochorenia ako je napríklad chrípka, či iné bežné civilizačné ochorenia, vplyvom ktorých človek zomiera.

Foto: ÚVZ SR


Infekcia HIV spočiatku nemusí mať žiadne príznaky, prípadne sa môžu po 2 – 3 týždňoch prejaviť príznaky podobné chrípke, alebo mononukleóze. HIV je možné dokázať iba krvným testom na HIV protilátky, ktorý môže každý bezplatne (aj anonymne) absolvovať v každom krajskom meste. Každé testovacie centrum poskytne záujemcovi predtestové poradenstvo, poskytne odpovede na jeho otázky.

HIV sa prenáša troma rôznymi spôsobmi a to: krvnou cestou, nechráneným pohlavným stykom, z matky na plod. Medzi najúčinnejšie prevencie patria: Vernosť vo vzťahu, používanie prezervatívu pri každom sexuálnom styku, tetovanie (piercing) len sterilnými ihlami a použitie sterilných injekčných striekačiek a ihiel pri užívaní drog. HIV sa neprenáša bežným spoločenským kontaktom. Jediná možnosť ako zistiť svoj HIV status je nechať sa otestovať!

Na Slovensku je dostupné bezplatné číslo 0800 448 448, na ktorom dostanete informácie kde sa nechať otestovať, kedy absolvovať testy, či iné informácie.

Foto: ÚVZ SR