Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Do zdravotníctva by malo prísť vyše 50 miliónov eur

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

Urobiť sa to má cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov, odsúhlasila dnes vláda. Presné číslo má byť známe po septembrovej daňovej prognóze.

Bratislava 28. júna (TASR) – Zdravotníctvo by sa v tomto roku mohlo dofinancovať viac ako 50 miliónmi eur. Urobiť sa to má cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov, odsúhlasila dnes vláda. Presné číslo má byť známe po septembrovej daňovej prognóze.

Ministerstvo zdravotníctva preto v novele zákona o zdravotnom poistení navrhlo, aby sadzba za poistencov štátu posledné dva mesiace v roku stúpla z 3,78 na 4,73 percenta z vymeriavacieho základu. Odobriť to musí ešte parlament a prezident.

Najprv sa hovorilo o potrebe dofinancovania sumou 150 miliónov eur. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) však nedávno informoval, že príjmy od ekonomicky aktívnych osôb sú vyššie, ako sa predpokladalo, a to o desiatky miliónov eur.

Viac peňazí pre sektor dlhodobo žiadali neštátne nemocnice, zdravotné poisťovne, zamestnávatelia, ambulantný sektor, pacientske organizácie. Dofinancovanie má napríklad pomôcť štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá mala minulý rok vysokú stratu a plní preto ozdravný plán.