Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Všeobecní lekári by mali časom liečiť aj ľahkých hypertonikov

Na snímke druhý zľava prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková, riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivan Poprocký a vpravo prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár počas tlačovej konferencie pri príležitosti odbornej konferencie na tému Reforma primárnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov nadväzuje na už spustený rezidentský program.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Všeobecní lekári dostanú od nového roka ďalšie nové kompetencie. Ide o ďalší krok v rámci reformy primárnej zdravotnej starostlivosti. Podľa šéfa Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR Ivana Poprockého tak bude môcť byť časom väčšia časť ľahších hypertonikov liečená v ambulanciách všeobecných lekárov.

"V primárnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti absentuje účinný manažment chronických ochorení na jednom mieste a nemocničné zariadenia disponujú nadmerným počtom akútnych lôžok, čo je samozrejme, neefektívne. Prichádza k zbytočnému odčerpávaniu financií z primárnej zdravotnej starostlivosti a verejného zdravotníctva," povedal Poprocký s tým, že situáciu treba zmeniť.



Rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov nadväzuje na už spustený rezidentský program. Ten sa usiluje vychovať nových lekárov prvého kontaktu. Všeobecným lekárom tak v tomto roku pribudla možnosť vykonávať predoperačné vyšetrenia. Súčasťou navrhovaných zmien je i koncepcia integrovanej zdravotnej starostlivosti.

Potrebu reformy primárnej zdravotnej starostlivosti ministerstvo zdravotníctva zdôvodňuje nevhodným rozložením poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku je vysoká miera rozdrobenosti najmä všeobecných lekárov a pediatrov. Ďalším problémom je vysoká návštevnosť pacientov v špecializovaných ambulanciách.

"Takýto prístup je predpokladom kvalitnejšieho manažmentu pacienta, zníženia počtu zbytočných odporúčaní pacientov k špecialistom a rýchlejšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Preto práve ambulancia všeobecného lekára má byť základným miestom, kde sa poskytuje najväčšia časť zdravotnej starostlivosti pacientom s chronickými ochoreniami," zhrnula hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková.