Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kontrola vo VšZP odhalila fiktívne predpisovanie liekov

Na snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai. Foto: TASR/Michal Svítok

Nesprávne vykázaná zdravotná starostlivosť bola za takmer 69 miliónov, pri fiktívnom predpisovaní liekov škoda vo výške 162-tisíc eur.

Bratislava 11. júna (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zistila revíznou činnosťou za minulý rok nesprávne vykázanú zdravotnú starostlivosť za takmer 69 miliónov eur, pri fiktívnom predpisovaní liekov v 65 lekárňach škodu vo výške 162.000 eur.

Celkovo štátna poisťovňa na základe revíznej a kontrolnej činnosti neuhradila starostlivosť za vyše 77,7 milióna eur. "Išlo o priame kontroly u lekárov a poistencov, nepriame kontroly nad vykázanou zdravotnou starostlivosťou a kontroly revíznych lekárov pri schvaľovaní liekov a zdravotných pomôcok," priblížil generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai.



Krajské pobočky už pokuty ukladať nebudú

Poisťovňa pri nesprávne vykázanej zdravotnej starostlivosti výkony nezaplatí, pri fiktívnej zdravotnej starostlivosti uplatní sankcie v objeme dvojnásobku účtovanej ceny, prípadne neuzavrie s lekárom zmluvné vzťahy na ďalšie obdobie. "Sankcie po novom už nebudú ukladať krajské pobočky, ale ústredie poisťovne, aby boli primerane na rovnakej úrovni na celom Slovensku," dodal Forai.

Riaditeľ sekcie ekonomiky VšZP Miroslav Vaďura doplnil, že "najviac kontrol s následným finančným postihom bolo v Banskobystrickom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Celkovo pri priamych kontrolách 3148 výkonov sa zistilo v 58,9 percentách porušenie s nakladaním finančných prostriedkov."

Forai pre TASR uviedol, že "poisťovňa v posledných piatich rokoch pristúpila v desiatich prípadoch aj k podnetom na trestnoprávne stíhanie".