Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP dala na lieky vlani menej, náklady na inovatívne lieky ale stúpli

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Celkové náklady VšZP na lieky však medziročne klesli o 5,21 percenta. Kým v tomto roku dala štátna poisťovňa na ne viac ako 824 miliónov eur, vlani to bolo vyše 781 miliónov eur.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Na inovatívne lieky vynaložila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vlani o 51,6 percenta prostriedkov viac ako v roku 2011.

Ide predovšetkým o najnovšie onkologické či kardiovaskulárne lieky, ktoré sú registrované, ale nie sú kategorizované a lekár pri nich musí žiadať o výnimku. Poisťovňa na ne v roku 2012 dala 13,5 milióna eur. Celkové náklady poisťovne na lieky však medziročne klesli o 5,21 percenta. Kým v tomto roku dala štátna poisťovňa na ne viac ako 824 miliónov eur, vlani to bolo vyše 781 miliónov eur.

V roku 2011 poisťovňa registrovala 2681 žiadostí o úhradu inovatívnych liekov, vlani to bolo už 3542 žiadostí a tento rok VšZP odhaduje, že žiadostí bude 4700. Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai si tento nárast vysvetľuje novým medicínskym vývojom. "Ide o úplne nové lieky, ktoré sú oproti starším niekoľkonásobne, možno v stovkách násobne, drahšie. Nárast je z roka na rok asi o 50 percent, čiže v priebehu dvoch rokov je nárast stopercentný," povedal dnes Forai. Dodal, že pri posudzovaní žiadostí o výnimku prebiehajú s farmafirmami "tvrdé boje". Najdrahší liek stál poisťovňu vlani 1,8 milióna eur, išlo o onkologický liek.

"Keď schválime liečbu inovatívneho lieku, žiadame od poskytovateľa, aby nám zhodnotil účinnosť a bezpečnosť tejto liečby. V prípade, že je to pre pacienta bezpečné, v liečbe sa pokračuje. Ak zistíme, že nemá pridanú hodnotu, liečba sa ukončuje," zhodnotila riaditeľka centrálnych nákupov a liekovej politiky VšZP Ľubica Hlinková. Svetová zdravotnícka organizácia podľa nej odhaduje, že v roku 2025 bude až 20 miliónov nových onkologických ochorení, pričom v roku 2008 to bolo 12 miliónov.

Vedenie poisťovne celkové zníženie nákladov na lieky pripisuje legislatívnym opatreniam, regulačným opatreniam zo strany VšZP, ale aj poklesu poistencov. Najdrahšími diagnózami sú primárna hypertenzia, chronická ischemická choroba srdca a zhubný nádor prsníka. Pacienti, na ktorých poisťovňa vlani dala najviac prostriedkov, boli hemofilici.