Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP od apríla ďalšie peniaze malým a stredným nemocniciam nedá

Na snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa šéfa poisťovne Marcela Foraia nesplnili podmienky na zvýšenie platieb.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nedá od apríla malým a stredným nemocniciam viac peňazí. Podľa šéfa poisťovne Marcela Foraia nesplnili podmienky na zvýšenie platieb. Štátna poisťovňa chcela, aby mali nemocnice rovnaké úhrady za ukončené hospitalizácie aj od súkromných poisťovní, potom ponúkala ďalšie zvýšenie. "Zo strany VšZP v tejto chvíli nie je dôvod upravovať ceny," povedal Forai.

Podmienky splnili a viac peňazí tak dostanú len dve nemocnice zo 66, ktoré sú združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS). Jej prezident Marián Petko po dnešnom stretnutí vo VšZP skonštatoval, že podmienky boli nesplniteľné pre všetky nemocnice, v ktorých sa operuje.

On aj Forai priznali, že čakali ich naplnenie zo strany viacej nemocníc ako dvoch. Zástupcovia poisťovne a nemocníc sa preto v prvej polovici mája opäť stretnú a budú rokovať o zjemnení stanovených podmienok. Na to, ako by sa mali podmienky zmeniť, sa dnes strany nedohodli.

Cenové podmienky navýšila štátna poisťovňa na začiatku tohto roka. Zo zákona sa vtedy zvýšili platy lekárov a zvýšila sa aj minimálna mzda pre všetkých pracovníkov. V marci avizovala, že v nastavených cenových podmienkach pre nemocnice v ANS bude pokračovať do konca júna 2015. V prípade, že by súkromné zdravotné poisťovne dorovnali jej ponuku z januára 2015, od prvého apríla sľubovala dvojnásobné zvýšenie.

Forai podmieňovanie zvýšenie dorovnávaním platieb pre nemocnice od súkromných zdravotných poisťovní zdôvodňuje zákonnou povinnosťou VšZP správať sa účelne a efektívne. "Ak má nemocnica nižšiu cenu s inou poisťovňou, prečo by mala VšZP napriek tomu upravovať a zvyšovať ceny," pýta sa. Tvrdí, že taktika VšZP bola úspešná a súkromné zdravotné poisťovne navýšili zdroje pre nemocnice.

Vyše 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s tohtoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov. Upozorňujú na to od vlaňajšieho októbra.