Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP podporila projekt Eurokľúč

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín pre imobilných, šatní a špeciálne zabezpečených vchodov.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Ľuďom s vážnym zdravotným postihnutím a tým, ktorí potrebujú na verejnosti použiť špeciálne upravené toalety, svitá na lepšie časy. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v spolupráci s Asociáciou na ochranu pacientov (AOPP) chce podporiť a prispieť k implementácii medzinárodného projektu Eurokľúč na Slovensku.

Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín pre imobilných, šatní či špeciálne zabezpečených vchodov určených pre ľudí so zdravotným postihnutím alebo matky s deťmi do troch rokov. Systém vynašli v Nemecku v roku 1986 a o desať rokov ho na trh uviedli Švajčiari. Odvtedy si našiel uplatnenie v mnohých krajinách Európskej únie a pomáha zlepšiť kvalitu života imobilným či inak hendikepovaným ľuďom.

Ako informoval predseda AOPP Peter Kučera, VšZP je prvou štátnou inštitúciou, ktorá k spolupráci pristúpila a v rámci nej už aj vykonáva praktické kroky. "V sídle svojho ústredia na Mamateyovej ulici v Bratislave inštalovala na toaletách prvý zámok, do ktorého pasuje eurokľúč," informoval Kučera. Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai doplnil, že eurokľúč bude možné použiť v blízkej budúcnosti na všetkých klientskych pracoviskách poisťovne. "V prípade vlastných budov to bude do troch mesiacov, v prípade budov, ktoré máme v prenájme, by to mohlo byť v priebehu šiestich mesiacov," uviedol Forai. Náklady na realizáciu zámkov pre eurokľúč odhadol na 10.000 eur. "Sú to peniaze z balíka určeného na financovanie prevádzky poisťovne," dodal Forai.

Poisťovňa chce pomôcť AOPP aj prípravou návrhov diagnóz, pri ktorých by pacienti mali nárok na eurokľúč ako kompenzačnú pomôcku. "Vytypovali sme zatiaľ tri diagnózy, no okruh diagnóz možno rozšíriť," dodal. AOPP pripravuje návrh na zaradenie eurokľúča medzi kompenzačné pomôcky. Či bude po schválení kategorizačnou komisiou túto pomôcku plne hradiť poisťovňa, alebo si pacienti za eurokľúč doplatia, Kučera odhadnúť nevedel. "Ak by tam bol doplatok, nemal by byť vysoký," dodal.

Eurokľúč zvýši kvalitu života aj pacientom s poruchami tráviaceho traktu, napríklad Crohnovou chorobou. "Toto črevné zápalové ochorenie je sprevádzané hnačkami, kŕčmi, bolesťami podbruška a títo pacienti často potrebujú náhle použiť toaletu. Eurokľúč je ďalšou z možností, ktorá im otvára dvere všetkých toaliet," uviedla Viola Števurková, predsedníčka Slovak Crohn Clubu.

Spolupráca s VšZP by mala byť podľa prezidenta AOPP výzvou pripojiť sa k projektu Eurokľúč aj pre iné štátne a súkromné inštitúcie. Informoval, že so štátnymi i súkromnými subjektmi AOPP v súčasnosti rokuje. Poukázal pritom na to, že miest, kde by mali mať zdravotne postihnutí možnosť využiť toalety prostredníctvom eurokľúča, je veľmi veľa. "Od nemocníc až nádražia, hotely či čerpacie stanice," povedal Kučera.