Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP začala posielať výsledky ročného zúčtovania

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

V dokumentoch, ktoré zdravotná poisťovňa posiela, je uvedený celý výpočet ročného zúčtovania.

Bratislava 8. júla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začala v pondelok (7. 7.) zasielať výsledky ročného zúčtovania (RZ) zdravotného poistenia za rok 2013. Prvé zásielky by teda mali byť doručené klientom v najbližších dňoch, ďalšie budú posielať priebežne.

"Celkovo VšZP vykoná ročné zúčtovanie 343.375 klientom. Medzi prvými, ktorí dostanú výsledok ročného zúčtovania, budú fyzické osoby, následne sa budú výsledky zasielať zamestnávateľom," informovala hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová.

V dokumentoch, ktoré zdravotná poisťovňa posiela, je uvedený celý výpočet ročného zúčtovania. Poistenec môže podať či už námietku, alebo nesúhlasné stanovisko do 15 dní od dňa doručenia výsledku ročného zúčtovania. "Ak klient v tejto lehote nepodá nesúhlasné stanovisko ani námietku voči výsledku, začína plynúť 45-dňová lehota, v rámci ktorej je poistenec povinný zaplatiť nedoplatok a poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vrátiť preplatok," dodáva hovorkyňa.

Platitelia poistného, ktorým VšZP vykonala ročné zúčtovanie za rok 2013, si môžu pozrieť jeho výsledky, ako aj podať námietky alebo nesúhlasné stanovisko elektronicky. "Do aplikácie Výsledky ročného zúčtovania za rok 2013 sa platiteľ dostane prostredníctvom prístupových kódov, ktoré budú uvedené v zaslanom dokumente o výsledku ročného zúčtovania," vysvetlila Ravingerová.

Klienti, ktorí nevedia, či splnili podmienky na vykonanie ročného zúčtovania, si túto skutočnosť môžu overiť na internetovej stránke poisťovne. Po kliknutí na www.vszp.sk (v časti Elektronické služby/Overenie výsledku ročného zúčtovania) sa dozvedia, či splnili podmienky na vykonanie RZ, či im už VšZP zúčtovanie spravila a či je výsledok zúčtovania do sumy päť eur alebo nad päť eur.

Zdravotná poisťovňa je povinná vykonať ročné zúčtovanie za rok 2013 do 30. 9. 2014. V prípade poistencov, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, je poisťovňa povinná vykonať ročné zúčtovanie do 31. 10. 2014.