Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP plánuje zmeny v zazmluvňovaní špecialistov

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Štátna poisťovňa chce lekárov po novom zazmluvňovať cez rozsah ordinačných hodín a nie cez počet lekárov.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Zazmluvňovanie lekárov-špecialistov štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) sa má na budúci rok zmeniť. Najväčšia poisťovňa im predĺži zmluvy do konca roka 2014, cenové podmienky však budú platiť len do marca. Podľa šéfa poisťovne Marcela Foraia sa neplánuje odzmluvňovanie súčasných lekárov, nastavia sa však kritériá pre zazmluvňovanie ďalších a nové pravidlá pre objednávanie zdravotnej starostlivosti.

"Ideme sa so špecialistami rozprávať o nových kritériách zazmluvnenia pre nových poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a plus sa ideme dohodnúť na nových podmienkach objednávania alebo rozsahu objednávanej zdravotnej starostlivosti," povedal dnes generálny riaditeľ VšZP. Od tohto kroku si poisťovňa sľubuje spravodlivejšie odmeňovanie špecialistov na základe transparentnejších kritérií.

Štátna poisťovňa chce lekárov po novom zazmluvňovať cez rozsah ordinačných hodín a nie cez počet lekárov. Ako poukázal Forai, napríklad v Bratislavskom kraji má VšZP zazmluvnených 27 endokrinológov, z pohľadu odrobených hodín je to však iba 23 lekárov. Zdravotnú starostlivosť chce preto do budúcnosti objednávať podľa reálnej potreby pacientov. Pri odmeňovaní lekárov plánuje zároveň zohľadňovať aj celkový počet pacientov, počet nových pacientov či materiálno-technické vybavenie ambulancie.

Najväčšia poisťovňa si od nového prístupu sľubuje priblíženie lekárov - špecialistov k pacientom, keďže na zmluvy lekárov sa chce pozerať aj podľa regionálnych potrieb na základe historických dát. "Aby napríklad pacient z Komárna nemusel za imunológom cestovať z Galanty, ale našiel si toho imunológa aj v Komárne, pretože poisťovňa vie, že tam chýbajú títo lekári," skonštatoval Forai.

Objem peňazí, ktorý smeruje od najväčšej poisťovne do ambulancií špecialistov, ostane podľa šéfa VšZP nezmenený. Deklaroval, že v poisťovni neostane z tohto balíka ani euro. Peniaze sa však podľa jeho slov prerozdelia spravodlivejšie.