Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výdavky na tehotenstvo, pôrod a prvý rok dieťaťa sú 7040 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Jednorazové výdavky zahŕňajú hlavne nákup viacerých dôležitých potrieb pre dieťa a zvýšené finančné nároky na zdravotnú starostlivosť o matku počas tehotenstva.

Bratislava 5. februára (TASR) - Všetky jednorazové a pravidelné výdavky súvisiace s tehotenstvom, pôrodom a prvým rokom dieťaťa predstavujú sumu 7040 eur. Vyplýva to z novembrového internetového prieskumu spoločnosti Cord Blood Center, prostredníctvom ktorého zisťovala reálne výdavky mladých rodín počas tehotenstva ženy a následne prvého roku dieťaťa. Do prieskumu sa zapojilo 330 mamičiek, ktoré poskytli informácie ohľadom výšky svojich jednorazových a pravidelných výdavkov súvisiacich s dieťaťom.

Jednorazové výdavky zahŕňajú hlavne nákup viacerých dôležitých potrieb pre dieťa a zvýšené finančné nároky na zdravotnú starostlivosť o matku počas tehotenstva. Spoločnosť konštatuje, že v priemere stálo tehotenstvo každú ženu 797 eur. "Veľkou položkou sa ukázalo vybavenie domácnosti pre potreby dieťaťa, ktorými sú postieľka, prebaľovací pult, základná detská výbava, vanička, detská stolička, chodítko, odrážadlo, monitor dychu a sanitárne potreby, spolu s úpravou bytu pred príchodom dieťaťa. Táto kategória nákladov bola ohodnotená na 1269 eur," ukázal prieskum.

Výdavky na transport a cestovanie znamenali v priemere 690 eur. Pokrývajú položky ako hlboký kočík, bugina, cestovná postieľka, autosedačka a vak. Za nákup základných potrieb na kŕmenie novorodenca zaplatili rodiny v priemere 150 eur. Patria sem podprsenky na kojenie, odsávačka mlieka, sterilizátor a ohrievač na fľaše.

Pravidelné mesačné výdavky zahŕňajú všetky náklady od momentu pôrodu. "Najdrahšia je umelá výživa a prikrmovanie, v priemere 125 eur mesačne," vyplynulo z prieskumu. Hygiena dieťaťa, do ktorej boli zaradené plienky a detská kozmetika, vyšla na 77 eur každý mesiac. Nákupy detského oblečenia a obuvi 56 eur, lieky a zdravotnícka starostlivosť 29 eur, detské fľaše, cumlíky a riady 22 eur, hračky a detské knižky 33 eur. "Každý mesiac prvého roku dieťaťa teda rodina minula na jeho potreby v priemere 342 eur," dodala spoločnosť.