Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vyhodnotenie experimentu Vitalita a sila cez živú stravu

Foto: Vitarián.sk

Bratislava 24. novembra (OTS) - Od 1. októbra - 31. októbra2014 prebehol experiment, s cieľom sledovania vplyvu pravidelného pitia zelených smoothies a konzumácie vysokého podielu živej vitariánskej stravy, na športový výkon a zdravie ľudí, iniciovaný Andrejom Maťkom z projektu Vitarián.sk.

Bolo vybratých 13 účastníkov, ktorí reprezentujú bežnú vzorku obyvateľov Slovenska, čo sa týka pohlavia, veku, aj spôsobu stravovania a športovania.

Účastníci dostávali dva krát denne zelený ovocný smoothie s vysokým podielom listovej zeleniny tak, aby bol zabezpečený príjem odporúčaného množstva 400 g listovej zeleniny denne. Okrem toho účastníci experimentu tri krát za týždeň posilňovali vo fitness štúdiu, pod dohľadom fitness trénera a výživového poradcu Petra Fijalku. Prísun proteínov po tréningu zabezpečil rastlinný proteínový nápoj doplnený organickými super-potravinami v BIO surovej kvalite.

Celý projekt sprevádzal odborný lekár dietológ Dr. Peter Minárik. Na začiatku aj konci experimentu sa spravili vstupné lekárske prehliadky, odbery krvi a testy telesnej zdatnosti.


Hodnotenie štúdie


Možno potvrdiť, že tak v subjektívnych pocitoch, tak aj v parametroch fyzickej kondície, ako aj v sledovaných objektívnych antropometrických i laboratórnych parametroch došlo k jednoznačnému zlepšeniu prakticky u všetkých účastníkov štúdie počas sledovaného obdobia od 02. októbra do 31. októbra 2014.

Všetci účastníci tohto experimentu sa cítili počas celého sledovaného obdobia výborne. U väčšiny z nich došlo k poklesu telesnej hmotnosti a BMI. U väčšiny účastníkov sa podarilo znížiť podiel celkového tuku, útrobného tuku a zvýšiť podiel beztukovej a svalovej hmoty. Iba u 1 účastníčky došlo k zvýšeniu telesnej hmotnosti, a to vďaka zväčšeniu svalovej ako aj tukovej hmoty. Hodnoty krvného tlaku boli s výnimkou najstaršej účastníčky štúdie normálne pri vstupe ako aj pri výstupe z experimentu. U všetkých účastníkov sa navyše zvýšila svalová sila, a to na horných aj na dolných končatinách.

Bolo potešiteľné, že sa pri laboratórnych parametroch u všetkých sledovaných účastníkov, u ktorých sa merali a hodnotili tukové látky pri vstupe aj pri výstupe, zlepšili markery srdcovocievnych chorôb, a to celkový a LDL cholesterol, ako aj triglyceridy. Najviac z toho profitovali dvaja mladí muži s obezitou, ktorí mali poruchu tukového metabolizmu pri vstupných vyšetreniach na začiatku štúdie. U týchto mužov sa pozorovala aj hyperurikémia pri vstupe (zvýšená kyselina močová). U oboch došlo pri ukončení štúdie k výraznému poklesu KM, u jedného z nich dokonca k normalizácii koncentrácie KM v krvi. Je známe, že nielen zvýšený celkový a LDL cholesterol a zvýšené TG, ale aj zvýšená kyselina močová (KM) je rizikom pre choroba srdca a ciev, vrátane infarktu myokardu.

Odporúčanie štúdie


Zvýšený podiel surovej rastlinnej výživy a vyvážená nutrične plnohodnotná strava môže byť dobrým variantom pre zdravú výživu jedincov. Zvýšenie rastlinnej výživy v celodennom stravovaní nebránilo účastníkom štúdie podávať (podľa vlastných slov) bez problémov pozoruhodné výkony pri kondičných tréningoch, aplikovaných viac krát do týždňa. Táto štúdia naznačuje, že model 50% surovej rastlinnej stravy v kombinácii s 50% zmiešanou nutrične vyváženou a plnohodnotnou stravou môže byť pre väčšinu jedincov výhodná, lebo dokáže znížiť celkový energetický príjem v strave a zvýšiť príjem rastlinnej vlákniny, ako aj mnohých ďalších dôležitých mikroelementov, ako sú vitamíny, minerálne látky a mnohé ďalšie rastlinné nutrienty. Pre väčšinu ľudí bude jednoduchší model zmiešanej živočíšnej i rastlinnej stravy s obsahom rýb (aj mastných) a nízkotučných prevažne kyslých mliečnych výrobkov, a samozrejme aj CZ obilnín, orechov, semiačok, strukovín a sóje.

Pri dlhodobom vegetariánskom či dokonca vegánskom stravovaní stúpajú nároky na systematické striedanie vhodných potravín, prípadne aj cielené užívanie niektorých výživových doplnkov na zabránenie nutričných deficitov niektorých citlivých živín. Správne aplikované vegetariánstvo i vegánstvo sa dnes však už bežne pokladá za modely vhodné pre zdravé stravovanie. Systematická a primerane intenzívna pohybová aktivita, a to najlepšie v kombinácii aeróbnej i posilňujúcej, je prirodzená súčasť zdravého „lifestyle“, ktorú nemožno ničím nahradiť.

Projekt podporili
Športový klub SLÁVIA AGROFERT, Third Wave Nutrition (Dánsko), Keimling (Nemecko), Settour Slovakia za Vitarián.sk, iloveveganenergy (Slovensko)