Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výrobca Nurofenu dostal v Austrálii pokutu. Za zavádzanie spotrebiteľa

Tabletky Nurofenu Foto: Teraz.sk/accc.gov.au

Išlo o prípad produktov britskej firmy na zmierňovanie špecifických bolestí, pri ktorých si spoločnosť určovala vyššie ceny, avšak účinok liekov bol totožný s inými, lacnejšími výrobkami Nurofen.

Londýn 1. mája (TASR) - Britská spoločnosť Reckitt Benckiser, výrobca liekov proti bolesti Nurofen, dostala v Austrálii pokutu 1,7 milióna austrálskych dolárov (1,14 milióna eur) za zavádzanie spotrebiteľov. Išlo o prípad produktov firmy na zmierňovanie špecifických bolestí, pri ktorých si spoločnosť určovala vyššie ceny, avšak účinok liekov bol totožný s inými, lacnejšími výrobkami Nurofen. Súd o prípade rozhodol už koncom minulého roka s tým, že pokuta bude oznámená neskôr. Informoval o tom server BBC.

V decembri 2015 austrálsky federálny súd oznámil, že spoločnosť Reckitt Benckiser zavádza spotrebiteľov a časť svojich produktov musí z austrálskych obchodov stiahnuť. Súd vyniesol verdikt po tom, ako Austrálska komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC) podala na Reckitt Benckiser žalobu, že v prípade štyroch produktov proti špecifickým bolestiam, napríklad chrbta, menštruačným bolestiam či na migrénu, spoločnosť uvádzala nepravdivé informácie.

Ako sa ukázalo, všetky štyri výrobky určené na zmierňovanie špecifických bolestí obsahovali rovnaké množstvo účinnej látky, takže nemali výraznejší účinok než iné výrobky Nurofen. Na druhej strane ale cena týchto produktov bola takmer dvakrát vyššia než pri štandardných tabletách Nurofen.

Čo sa týka pokuty, ACCC žiadala pre firmu finančný postih až vo výške 6 miliónov AUD. Stanovená výška pokuty je podľa zástupcov spotrebiteľov pre takú spoločnosť ako Reckitt Benckiser príliš nízka. Súd ale oznámil, že výška pokuty zohľadňuje fakt, že k fyzickej ujme zákazníkov nedošlo. V tejto súvislosti zástupcovia spotrebiteľov uviedli, že do budúcnosti sa budú usilovať o úpravu zákona tak, aby súdny verdikt firmám naozaj spôsobil "bolenie hlavy".

(1 EUR = 1,4948 AUD)