Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záujemcovia si môžu na budúci týždeň nechať bezplatne vyšetriť obličky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pri vyšetrení sa skontroluje hmotnosť, výška a BMI index, pacienta sa odborníci spýtajú na rizikové faktory, zoberie sa mu malé množstvo krvi z prsta a vyšetrí sa aj moč.

Bratislava 5. marca (TASR) - Desať dialyzačných stredísk na Slovensku poskytne vo štvrtok 13. marca bezplatné vyšetrenie obličiek. Práve v tento deň si verejnosť pripomína Svetový deň obličiek. Ústrednou témou aktuálneho ročníka je chronické zlyhávanie obličiek u seniorov. Ľudí chce tiež vyzvať, aby každý deň začínali pohárom vody.

Záujemcovia sa môžu nechať na budúci týždeň otestovať v Bratislave, Šali, Galante, Bánovciach nad Bebravou, Partizánskom, Topoľčanoch, Zvolene, Dolnom Kubíne, Námestove a v Trstenej v čase od 8.00 do 15.00 h. Pri vyšetrení sa skontroluje hmotnosť, výška a BMI index, pacienta sa odborníci spýtajú na rizikové faktory ako cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita a fajčenie, zoberie sa mu malé množstvo krvi z prsta a vyšetrí sa aj moč.

"Obličkové ochorenie spôsobuje najčastejšie vysoký krvný tlak a cukrovka. Okrem toho sú to veľmi často zápalové ochorenia obličiek, ktoré môžu mať už deti. My takýchto pacientov sledujeme a snažíme sa oddialiť zaradenie pacienta do posledného štádia – hemodialyzačného procesu," povedala na dnešnej tlačovej konferencii bratislavská krajská nefrologička Monika Alaxinová.

Na základe základného preventívneho vyšetrenia odborníci pacientovi v prípade potreby odporučia ďalšie podrobné vyšetrenie u nefrológa. V minulom roku na vyšetrenie prišlo 1290 ľudí a na podrobné vyšetrenie bolo odoslaných 251 ľudí.

Podľa vedúceho lekára bratislavského dialyzačného strediska B. Braun Avitum Ľubomíra Polaščína je dôležité, aby ľudia dbali na prevenciu. "Jedna z typických vlastností obličkových chorôb je, že dlhodobo prebiehajú nepozorovane. Príznaky sú neurčité, nešpecifické. Dôsledky sú závažné a ťažké," zdôraznil. Doktorka Alaxinová dodáva, že mnoho pacientov by na dialýzu vôbec nemuselo prichádzať, keby sa o svoje obličky starali skôr a liečili sa