Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskyt cukrovky sa celosvetovo i na Slovensku zvyšuje

Očakáva sa ďalší nárast.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Výskyt jedného z najzávažnejších chronických ochorení - diabetes mellitus, čiže cukrovky, sa v európskom meradle i celosvetovo nestále zvyšuje. Ak sa cukrovka včas a správne nelieči, prináša pacientom riziko vážnych, život ohrozujúcich komplikácií. Na tieto skutočnosti upozornili odborníci na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa diabetu, ktorý bude 14. novembra.

"Na Slovensku dnes žije približne 400.000 diabetikov, pričom zhruba 100.000 ľudí o svojej chorobe nevie. Počet diabetikov v SR sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. K príčinám nárastu tohto ochorenia patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, najmä nedostatok pohybu, nevhodná strava, stres, obezita," uviedla Zuzana Némethyová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre diabetológiu.

Medzi príznaky cukrovky patria neustály smäd, nadmerné močenie, celková vyčerpanosť, poruchy ostrosti zraku, pocit brnenia či pálenia v končatinách, opakujúce sa kožné alebo pohlavné infekcie, ale aj pomalé hojenie rán či schudnutie bez známej príčiny, upozornila ďalej Némethyová. Diabetes mellitus je ochorenie, pri ktorom sa v tele prestáva vytvárať inzulín - hormón, ktorý pomáha meniť glukózu z potravy na energiu potrebnú pre všetky bunky v tele na ich správnu funkciu. Pokiaľ sa glukóza "nespaľuje" správne a začne sa hromadiť v krvi, postupne ničí cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá, čo je príčinou závažných komplikácií cukrovky. Vážne je najmä riziko srdcovocievnych ochorení, ktoré hrozia diabetikom dva- až štyrikrát častejšie ako dospelým bez diabetu. K ďalším vážnym komplikáciám cukrovky patrí poškodenie zraku, ktoré môže viesť až k oslepnutiu, vážne poškodenie obličiek, ako aj tzv. diabetická noha. Prejavuje sa infekciami, vznikom vredov alebo deštrukciou tkaniva nohy a často vedie až k amputácii končatiny. Riziko amputácie končatiny je u diabetikov 15- až 40-krát vyššie ako u zdravých ľudí.

Némethyová preto zdôraznila dôležitosť včasnej diagnostiky a liečby diabetikov, pravidelnej kontroly hladiny cukru v krvi, kontroly hmotnosti, správnej stravy, ako aj dostatok pohybu. To môže zmierniť alebo oddialiť vážne komplikácie cukrovky.