Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výsledok hospodárenia zdravotných poisťovní sa medziročne znížil

Ilustračná foto - budova VšZP v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Príjmy poisťovní dosiahli objem 4316,9 milióna eur.

Bratislava 2. júla (TASR) - Výsledok hospodárenia zdravotných poisťovní sa za účtovné obdobie roku 2013 znížil oproti rovnakému obdobiu roka 2012 o 21,5 milióna eur. Vlani dosiahli zdravotné poisťovne kladný výsledok hospodárenia vo výške 68,7 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2013, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.

"Príjmy poisťovní, vrátane príjmových finančných operácií dosiahli objem 4316,9 milióna eur, v porovnaní s rokom 2012 je to nárast o 274,1 milióna eur," informuje vládny materiál. Úspešnosť výberu poistného vlani dosiahla takmer 97 percent. "V porovnaní s minulým rokom, úspešnosť výberu poistného klesla o 2,19 percenta," píše sa v správe.

Celkové výdavky poisťovní v roku 2013 vrátane uhradených záväzkov z mesačného prerozdelenia preddavkov na poistnom boli na úrovni takmer 4,2 miliardy eur. "V porovnaní s predchádzajúcim rokom celkové výdavky vzrástli o 325 milióna eur, teda asi 8,43 percenta," uvádza materiál. Najvyšší podiel, viac ako 87 percent na celkových výdavkoch predstavovali výdavky na zdravotnú starostlivosť.

Na zozname poistencov, ktorí čakali na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti evidovali poisťovne ku koncu minulého roka 8889 ľudí čakajúcich na plánovaný výkon, z toho dlhšie ako 12 mesiacov čakalo 1082 poistencov.

Vlani poistenci najčastejšie porušili svoje povinnosti tým, že neoznámili zmeny alebo vznik platiteľa poistného, nevrátili preukaz poistenca pri zmene zdravotnej poisťovne a nepodali prihlášky verejného zdravotného poistenia. Najčastejšími porušeniami povinností zo strany platiteľov poistného bolo neodvedenie preddavkov na poistné riadne a včas a porušenie povinnosti predkladania výkazov poistného. Úrad v roku 2013 uložil celkovo 1389 právoplatných pokút v celkovej výške 855.000 eur.

Všetky tri zdravotné poisťovne evidovali vlani spolu 5,2 milióna poistencov.