Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vysoký krvý tlak denne zistia 80 Slovákom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Ide o jedno z najčastejšie diagnostikovaných ochorení na Slovensku. Na jeho riziká upozorňuje štvrtkový Svetový deň hypertenzie.

Bratislava 17. mája (TASR) - Na Slovensku ročne pribudne takmer 30.000 ľudí s diagnózou vysokého krvného tlaku. Denne ho lekári zistia približne u 80 pacientov, vyplýva zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Ide o jedno z najčastejšie diagnostikovaných ochorení na Slovensku. Na jeho riziká upozorňuje štvrtkový Svetový deň hypertenzie.

Neoddeliteľnou súčasťou prevencie by podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej mala byť informovanosť o rizikových faktoroch, ktoré spôsobujú hypertenziu a taktiež návod, ako ich eliminovať. Ministerstvo chce preto na svojej pôde zriadiť oddelenie prevencie a skríningu. "Chceme aj týmto spôsobom vyzdvihnúť dôležitosť prevencie a informovanosti v predchádzaní vzniku ochorení," povedala Kalavská.

Na Slovensku je systematicky sledovaných približne 200.000 ľudí s vysokým krvným tlakom. "Najrozšírenejšou skupinou, ktorá trpí hypertenziou, sú ľudia od 45 do 64 rokov, no nevyhýba sa ani mladším ročníkom," skonštatoval generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Najviac trpia ľudia hypertenziou v Košickom kraji, najmenej v Trnavskom.

Zákernosť vysokého tlaku spočíva v tom, že nebolí. Aj preto sa označuje ako tichý zabijak. Kým nespôsobí komplikácie, človek o ňom nemusí vedieť. Vysoký tlak sa nepovažuje za dedičné ochorenie, v rodinách sa však dedia stravovacie aj pohybové návyky, fajčenie aj postoj k alkoholu. Na vzniku hypertenzie sa spolupodieľa nedostatok telesného pohybu, nadváha, zlé diétne návyky, veľký príjem soli, živočíšnych tukov, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu aj dlhodobý stres.

Hypertenziou sa označuje stav, keď je krvný tlak dlhšiu dobu alebo opakovane zvýšený nad hodnotu 140/90 mmHg. U dospelých ľudí sa za ideálny považuje tlak 120/80 mmHg. Jeho hodnoty skontroluje všeobecný lekár na preventívnej prehliadke, ktorú hradia zdravotné poisťovne. Napriek tomu, že hypertenzia je chronické ochorenie a nedá sa vyliečiť, dá sa úspešne liečiť.

Na vysoký krvný tlak sa lieči len malá časť pacientov, upozorňuje odborník



Artériová hypertenzia je najvýznamnejší rizikový faktor predčasnej úmrtnosti a invalidity. "Vieme ho však ovplyvniť prevenciou a liečbou," pripomína profesor Robert Hatala, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu. Upozorňuje pritom, že viacerí Slováci o svojej diagnóze nevedia.

V krajinách strednej Európy trpí vysokým krvným tlakom podľa jeho slov takmer 50 percent dospelej populácie. "Na Slovensku máme teda okolo dva milióny osôb s hypertenziou. Ako vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), systematicky liečených je len malá časť pacientov," povedal Hatala. Sledovaných je približne 200.000 ľudí.

"To je alarmujúce zistenie a tu treba hľadať hlavnú príčinu veľmi nepriaznivého postavenia Slovenska v množstve odvrátiteľných úmrtí, ktorým vie súčasná medicína predchádzať. Ročne u nás predčasne zomiera takmer 5000 osôb pre ochorenia srdca a ciev, vrátane mozgových príhod. Neliečený vysoký krvný tlak – aj bez dramatických príhod - postupne a v tichosti ničí najmä srdce, obličky a mozog," uviedol Hatala.

Tieto zistenia sú podľa jeho slov o to smutnejšie, že hypertenziu možno kvalitne liečiť a na Slovensku je široko dostupné celé spektrum potrebných liekov. Hlavné problémy manažmentu hypertenzie na Slovensku vidí najmä v epidémii obezity a nedostatku fyzickej aktivity ako významných ovplyvniteľných faktorov vzniku ochorenia, nedostatočnom povedomí laickej verejnosti o závažnosti vysokého krvného tlaku, ako aj v nedostatočnej liečebnej disciplíne pacientov.