Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vyššie zdravotné odvody majú priniesť takmer 120 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Takéto navýšenie finančných prostriedkov pre rezort zdravotníctva odhaduje od budúceho roka ministerstvo financií.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Zvýšenie zdravotných odvodov od budúceho roka by malo podľa odhadov ministerstva financií priniesť pre zdravotníctvo asi 119 miliónov eur.



"Zvýšenie zdravotných odvodov predstavuje realizáciu návrhov opatrení vlády SR na ozdravenie verejných financií v rokoch 2012 až 2013. Cieľom je ozdraviť verejné financie v najbližších rokoch a znížiť deficit verejných financií," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Ľudia tak na zdravotných odvodoch od budúceho roka zaplatia o niekoľko eur viac ako v tomto roku. V niektorých prípadoch pôjde až o desiatky eur. Dôvodom sú zmeny vo vypočítavaní vymeriavacieho základu, ktoré sa presadili cez nedávno schválenú novelu zákona o sociálnom poistení. Cez tú vláda menila fungovanie dôchodkového systému. Zmeny sa dotknú všetkých kategórií poistencov, sadzby na poistnom ostali nezmenené.

Ako ukázali prepočty súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera, samoplatitelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí majú 14-percentnú poistnú sadzbu, zaplatia pri minimálnom vymeriavacom základe, čo je 393 eur, minimálne o 7,54 eura viac ako v tomto roku, teda 55,02 eura. Pri maximálnom vymeriavacom základe 3930 eur zaplatia 550,20 eura, teda asi o 220 eur viac ako doteraz.

O koľko navyše zaplatia minimálne pre zmenu vypočítavania vymeriavacieho základu zamestnanci, nie je možné povedať, keďže minimálny základ ani preddavok nie sú určené. Zamestnanec má rovnako ako samoplatiteľ a SZČO 14-percentnú sadzbu poistného, desať percent však odvádza zamestnávateľ. V prípade maximálneho vymeriavacieho základu tak takisto dôjde k nárastu odvodu na poistnom asi o 220 eur, väčšiu časť však pocíti zamestnávateľ. Zamestnanec v takomto prípade zaplatí maximálny preddavok 157,2 eura, čo je o 64,92 eura viac ako doteraz.

Ľudia, ktorí platili v tomto roku preddavok na poistné v polovičnej výške, teda od 23,79 do 27,51 eura, zaplatia na budúci rok podľa Dôvery najmenej 27,51 eura. Týka sa to zdravotne postihnutých samoplatiteľov a SZČO, ktorí majú o polovicu nižšie sadzby poistného. Zvýšenie vymeriavacieho základu, ktorý je rovnaký pre všetkých, však pocítia takisto.