Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výťažok Plesu v opere pomôže predčasne narodeným deťom

V historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave otvoril Ples v opere. Foto: TASR/Martin Turanovi

Centrá v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Martine, Nových Zámkoch a v Prešove môžu požiadať o peňažné prostriedky prostredníctvom grantov.

Bratislava 27. januára (TASR) – Na 14. ročníku Plesu v opere sa vyzbierala historicky najvyššia suma, ktorú dostane občianske združenie malíček. Takmer štvrť milióna eur dostane šesť perinatologických centier, ktoré sa zameriavajú na lekársku starostlivosť o predčasne narodené deti. Povedala to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.

Centrá v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Martine, Nových Zámkoch a v Prešove môžu požiadať o peňažné prostriedky prostredníctvom grantov. „V zmysle transparentnosti sme sa rozhodli riešiť prerozdeľovanie finančných prostriedkov prostredníctvom žiadostí, ktoré bude posudzovať komisia zložená z odborníkov a zo zástupcov Plesu v opere,“ dodala Cocherová.

Najmä diskusie s odborníkmi rozhodli o tom, že oblasť perinatologie si akútne vyžaduje pomoc a podporu. "Nielen finančnú, ale aj morálnu a v neposlednom rade aj informačnú, pretože v tejto oblasti môžeme hovoriť ešte o zaostávajúcej osvete,“ doplnila Cocherová.

Na Slovensku sa predčasne narodí približne 5000 detí ročne. Do tejto štatistiky patria všetky deti, ktoré sa narodia medzi 24. a 37. týždňom tehotenstva a vážia menej ako 2500 gramov. „Tieto deti nevedia dýchať, nevedia si udržať teplotu. Základom pre nich je, aby mali nejaký ostrov života, napríklad inkubátor, ktorý dokáže udržiavať telesnú teplotu, sníma kyslík v krvi a ventilátor, ktorý podporuje dýchanie,“ priblížila predsedníčka občianskeho združenia malíček Ľubica Kaiserová.

Vlastnú skúsenosť má Kristína Sabová, ktorá má zdravého šesťročného syna Riška. „V rámci bežného vyšetrenia mi v 29. týždni zistili, že mám takmer amputovanú diastolu, teda uzavreté prietoky. Okamžite som musela ísť na sálu, aby dieťatko vôbec prežilo. V nemocnici sme museli byť ešte dva a pol mesiaca po pôrode, ale po prvých dvoch týždňoch som vedela aspoň to, že môj syn prežije, čo bolo pre mňa najdôležitejšie,“ povedala Sabová.

Prednostka Novorodeneckej kliniky Mikuláša Rusnáka Darina Chovancová potvrdila, že v bratislavskom perinatologickom centre je ročne približne deväť percent predčasných pôrodov. Celkový počet pôrodov v tejto nemocnici je približne 3000. „Pre naše pracovisko sú momentálne prioritné inkubátory, pretože ich máme nedostatok. Veľa detí, ktoré sa narodia predčasne strávia aj dva-tri mesiace po pôrode v inkubátore,“ konštatovala Chovancová.