Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

WHO má najmenej 1500 dávok experimentálnej vakcíny proti ebole

Profesor Adrian Hill, vedúci riaditeľ oddelenia pre experimentálne vakcíny Ebola drží fľaštičku vakcíny v Oxforde, 17. september Foto: TASR/AP

Prvé testy adenovírusu šimpanza sa začali v septembri na zdravých jednotlivcoch v Spojených štátoch a Británii. Prvé testovanie očkovacej látky VSV sa má začať v najbližších dňoch v USA.

Ženeva 2. októbra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravených najmenej 1500 dávok experimentálnej vakcíny proti ebole, ktoré poskytne zdravotníkom bojujúcim proti smrteľnej vírusovej chorobe v západnej Afrike.

Informovala o tom v stredu agentúra OSN vo svojom sídle v Ženeve.

WHO zároveň pracuje na tom, aby urýchlila testovanie dvoch očkovacích látok, ktoré sú v štádiu experimentu. Jedna látka obsahuje adenovírus šimpanza a vyvinula ju britská spoločnosť GlaxoSmithKline a americké vládne laboratórium. Druhú vakcínu VSV vyvinula kanadská zdravotnícka agentúra.

"Túto prácu nesmie nič brzdiť," uviedla WHO, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Prvé testy adenovírusu šimpanza sa začali v septembri na zdravých jednotlivcoch v Spojených štátoch a Británii. Prvé testovanie očkovacej látky VSV sa má začať v najbližších dňoch v USA.

Výsledky ohľadne bezpečnosti, účinku a dávkovania vakcín sa očakávajú v novembri alebo decembri, informovala WHO.

Rozsiahlejšie štúdie v postihnutých krajinách západnej Afriky a v susedných štátoch sa podľa plánu majú začať v januári alebo februári 2015.

Kanada venovala WHO vakcínu, ktorá postačí na 1500 až 2000 dávok a možno ich použiť začiatkom budúceho roka. Dávky však nedostanú obyvatelia západnej Afriky, ale zdravotníci a ďalší kľúčový personál, ktorý sa podieľa na boji proti epidémii eboly.